Ćuprijske oklagije za "Ikeu"

Bez autora
Sep 01 2015

Nekadašnja stolarska radionica "Jasen Lukić" u vlasništvu Paraćinca Stevana Lukića, od 2004. godine, kada je počela da sarađuje sa švedskom "Ikeom", prošla je neverovatan put - od najmanjeg "Ikeinog" dobavljača, do stabilne firme srednje ekonomske snage sa više od 200 radnika. Firma se sada zove "Standard furnitur", ima novi proizvodni pogon u Ćupriji čiju su gradnju pomogli upravo Šveđani. "Ikei" sada isporučuje kompletnu proizvodnju. Ranije vlasnik, a sada suvlasnik preduzeća Stevan Lukić, kaže da kao dobavljač sa "Ikeom" ima generalni ugovor, a pojedinačni ugovori zaključuju se kad se proširuje proizvodni program.

Nekadašnja stolarska radionica "Jasen Lukić" u vlasništvu Paraćinca Stevana Lukića, od 2004. godine, kada je počela da sarađuje sa švedskom "Ikeom", prošla je neverovatan put - od najmanjeg "Ikeinog" dobavljača, do stabilne firme srednje ekonomske snage sa više od 200 radnika.

Firma se sada zove "Standard furnitur", ima novi proizvodni pogon u Ćupriji čiju su gradnju pomogli upravo Šveđani. "Ikei" sada isporučuje kompletnu proizvodnju. Ranije vlasnik, a sada suvlasnik preduzeća Stevan Lukić, kaže za "Novosti" da kao dobavljač sa "Ikeom" ima generalni ugovor, a pojedinačni ugovori zaključuju se kad se proširuje proizvodni program.

- Mesečno proizvedemo i isporučimo robu vrednosti oko 300.000 evra, što je na godišnjem nivou oko 3,6 miliona. Radimo nožice za komode i fotelje, kuhinjske daske, dečje drvene ofingere, a poslednje dve godine i oklagije. Svi ti proizvodi moraju da odgovaraju posebnim "Ikeinim" standardima, pa po savetima njihovih dizajnera i radimo. Tako se drveni proizvodi napravljeni u Ćupriji mogu kupiti u svim Ikeinim" prodavnicama u svetu - objašnjava Lukić.

Saradnju sa Šveđanima započeo je sasvim slučajno, kada je na Sajmu male privrede 2003. godine u Paraćinu čuo da Ambasada Švedske posreduje u ostvarivanju saradnje sa "Ikeom". Poslao je podatke o svojoj radionici, sa napomenom da bi mogao da pravi nožice za nameštaj. Od naredne godine, mala paraćinska radionica počela je da radi isključivo za "Ikeu". Kako su potrebe rasle, proizvodni pogon u Paraćinu postao je tesan, pa je sa "Ikeom" krenuo u zajedničku investiciju kupovine lokacije u Ćupriji i u rekonstrukciju zatečenih objekata.

U novi proizvodni pogon investirano je 1,3 miliona evra, od čega je "Ikea" uložila oko 700.000. Od 2009. godine "Jasen Lukić" radi u Ćupriji, a u međuvremenu je firma narasla, promenila vlasničku strukturu i ime.

- Ono što je ostalo isto, jeste odlična saradnja sa "Ikeom" i na tom planu ne planiramo ništa da menjamo osim da proširujemo proizvodnju i godišnje planove - zaključuje Lukić.

Biznis započeo u garaži

Suvlasnik i osnivač jedinog dobavljača "Ikee" iz Srbije Stevan Lukić, privatni biznis počeo je u svojoj garaži u Paraćinu. Pravnik po struci, registrovao je firmu i bavio se proizvodnjom drvenih stepenica. Kaže da je za uspeh neophodno znanje, rad i malo sreće, a potreban je i proizvod vrhunskog kvaliteta jer su "Ikeini" standardi vrlo strogi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik