Hrvatska ima četvrtu najvišu stopu nezaposlenosti u EU

Bez autora
Sep 01 2015

Stopa nezaposlenosti (sezonski prilagođena) na području EU kreće se blago opadajućom krivuljom posljednje dvije godine. U srpnju je ostvarena stopa od 9,5 %, što predstavlja najnižu razinu nezaposlenosti od početka 2011. godine kojom, međutim, još nije dostignuta razina iz pretkrizne 2008. godine (viša je za 2,7 postotnih bodova). U apsolutnom izrazu, na području EU trenutno je nezaposlen 23,1 milijun ljudi, odnosno 6,8 milijuna više nego 2008. godine. Hrvatska je spadala među članice s najnepovoljnijom stopom nezaposlenosti i 2008. godine, kako spada i trenutno. Naime, početkom 2008. godine Hrvatska je imala stopu nezaposlenosti od 9,6 %, što je u usporedbi s tadašnjim članicama EU bila najviša stopa nakon one zabilježene u Slovačkoj (10,4 %). Posljednjih kriznih godina, nakon što su se Španjolska i Grčka izdigle znatno iznad EU prosjeka i razine nezaposlenosti u svim ostalim članicama, Hrvatska je pripadala s njima u „top tri" članice s najvišom stopom nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti (sezonski prilagođena) na području EU kreće se blago opadajućom krivuljom posljednje dvije godine.

U srpnju je ostvarena stopa od 9,5 %, što predstavlja najnižu razinu nezaposlenosti od početka 2011. godine kojom, međutim, još nije dostignuta razina iz pretkrizne 2008. godine (viša je za 2,7 postotnih bodova). U apsolutnom izrazu, na području EU trenutno je nezaposlen 23,1 milijun ljudi, odnosno 6,8 milijuna više nego 2008. godine.

Hrvatska je spadala među članice s najnepovoljnijom stopom nezaposlenosti i 2008. godine, kako spada i trenutno. Naime, početkom 2008. godine Hrvatska je imala stopu nezaposlenosti od 9,6 %, što je u usporedbi s tadašnjim članicama EU bila najviša stopa nakon one zabilježene u Slovačkoj (10,4 %). Posljednjih kriznih godina, nakon što su se Španjolska i Grčka izdigle znatno iznad EU prosjeka i razine nezaposlenosti u svim ostalim članicama, Hrvatska je pripadala s njima u „top tri" članice s najvišom stopom nezaposlenosti. Posljednja tri mjeseca između Hrvatske s jedne te Španjolske i Grčke s druge strane, ubacio se Cipar u kojem je trenutno stopa nezaposlenosti od 16,3 % nešto viša nego ona u Hrvatskoj (15,1 %).

- Stopa nezaposlenosti na razini EU iznosila je u srpnju 9,5% što je najniža razina nezaposlenosti unatrag četiri godine, iako je ta stopa još uvijek viša za 2,7 postotnih bodova u odnosu na 2008. godinu. Unatoč povoljnom trendu smanjenja stope nezaposlenosti koji traje od početka ove godine, Hrvatska se sa stopom nezaposlenosti od 15,1% u srpnju i nadalje nalazi među članicama EU s najnepovoljnijom stopom te se udaljava i od prosjeka EU. U odnosu na Hrvatsku, jedino Cipar, Španjolska i Grčka imaju višu stopu nezaposlenosti u srpnju, komentar je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

Budući da je u Hrvatskoj stopa nezaposlenosti rasla brže od prosjeka EU, tako se i udaljavala od njega: 2008. je godine bila 2,8 postotnih bodova, a trenutno je 5,6 postotnih bodova viša od prosjeka EU.

Iako stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, prema ovim podacima, pada posljednje dvije godine, pozicija Hrvatske u odnosu na ostale članice i prosječno stanje nezaposlenosti na području EU ostaju vrlo nezadovoljavajući.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik