EPS predao zahteve za registraciju firmi na Kosovu

Bez autora
Sep 06 2015

"Elektroprivreda Srbije" podnela je dokumenta za registraciju firmi za snabdevanje i trgovinu strujom na Kosovu na osnovu sporazuma Beograda i Prištine o energetici. Vlada Srbije je dala saglasnost za osnivanje preduzeća "Elektro Sever" u Severnoj Mitrovici, a EPS je za direktora tog preduzeća imenovao Bobana Novakovića. Ministar u kosovskoj vladi za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić kaže da sporazum osigurava elektroenergetsku sigurnost na severu Pokrajine, i da je sačuvan status radnika EPS-a. Uvek govorimo o privredi i ekonomiji. Veza stabilnog elektroenergetskog sistema nema održivosti ni postojećih privrednih subjekata. Dakle, govorimo o postojećim industrijskim kapacitetima poput 'Trpeče', niti je moguće razmišljanje o bilo kakvim ulaganjima u neke nove pogone ukoliko elektroenergetski sistem nije stabilan. Na ovaj način prosto smo osigurali i građane i snabdevanje električnom energijom za pravna lica. Ali smo i ceo sistem sačuvali i uspeli da stvorimo preduslove za ulaganja u privredu, navodi Marić.

"Elektroprivreda Srbije" podnela je dokumenta za registraciju firmi za snabdevanje i trgovinu strujom na Kosovu na osnovu sporazuma Beograda i Prištine o energetici.

Vlada Srbije je dala saglasnost za osnivanje preduzeća "Elektro Sever" u Severnoj Mitrovici, a EPS je za direktora tog preduzeća imenovao Bobana Novakovića.

Ministar u kosovskoj vladi za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić kaže da sporazum osigurava elektroenergetsku sigurnost na severu Pokrajine, i da je sačuvan status radnika EPS-a.

"Uvek govorimo o privredi i ekonomiji. Veza stabilnog elektroenergetskog sistema nema održivosti ni postojećih privrednih subjekata. Dakle, govorimo o postojećim industrijskim kapacitetima poput 'Trpeče', niti je moguće razmišljanje o bilo kakvim ulaganjima u neke nove pogone ukoliko elektroenergetski sistem nije stabilan. Na ovaj način prosto smo osigurali i građane i snabdevanje električnom energijom za pravna lica. Ali smo i ceo sistem sačuvali i uspeli da stvorimo preduslove za ulaganja u privredu", navodi Marić.

Sporazumom o energetici postignutim 25. avgusta u briselskom dijalogu, predviđeno je da EPS osnuje privredno društvo za snabdevanje strujom "Elektro Sever", a prethodni sporazum o energetici i telekomunikacijama odredio je da EPS osnuje Privredno društvo za trgovinu strujom "EPS Trgovina" u Severnoj Mitrovici.

Saglasnost za osnivanje "EPS Trgovine" Vlada Srbije je dala 30. oktobra 2014. godine i EPS je imenovao je Milana Vujakovića za direktora tog privrednog društva, ali uprkos svim nastojanjima EPS-a, registraciona procedura na Kosovu nije bila završena.

Direktori "Elektro Severa" i "EPS Trgovine" su u Prištini predali dokumenta i podneli zahteve za registraciju tih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik