Pozitivna ocena EK za Srbiju u oblasti energetike

Bez autora
Sep 07 2015

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević najavila je danas da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu za napredak u oblasti energetike u novom izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku u procesu pridruživanja EU, koji treba da bude objavljen početkom oktobra. Miščević je na konferenciji o uticaju enegetske i klimatske politike EU na naftnu privredu regiona u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekla da je oblast energetike definisana Poglavljem 15 u pregovorima Srbije sa EU, i istakla da je to poglavlje usko povezano sa Poglavljem 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promene. Ona je navela da je Srbija dobila snažne instrukcije da su to oblasti na koje treba da obrati posebnu pažnju zbog njihovog potencijala i značaja za privredni razvoj zemlje. Šef Pregovaračkog tima je istakla da region jugoistočne Evrope, kada je reč o formiranju Energetske unije, ne sme da bude zanemaren u razgovorima sa EU. Miščević je potvrdila da se priprema dokument za Poglavlje 15, ali i ukazala na to da države prvo dobijaju merila za otvaranje pregovora, nakon čega se formiraju akcioni planovi.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević najavila je danas da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu za napredak u oblasti energetike u novom izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku u procesu pridruživanja EU, koji treba da bude objavljen početkom oktobra.

Miščević je na konferenciji o uticaju enegetske i klimatske politike EU na naftnu privredu regiona u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekla da je oblast energetike definisana Poglavljem 15 u pregovorima Srbije sa EU, i istakla da je to poglavlje usko povezano sa Poglavljem 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Ona je navela da je Srbija dobila snažne instrukcije da su to oblasti na koje treba da obrati posebnu pažnju zbog njihovog potencijala i značaja za privredni razvoj zemlje.

Šef Pregovaračkog tima je istakla da region jugoistočne Evrope, kada je reč o formiranju Energetske unije, ne sme da bude zanemaren u razgovorima sa EU.

Miščević je potvrdila da se priprema dokument za Poglavlje 15, ali i ukazala na to da države prvo dobijaju merila za otvaranje pregovora, nakon čega se formiraju akcioni planovi.

U okviru tih merila je, kako je objasnila, neophodno da Srbija radi na razdvajanju delatnosti u gasnom sektoru i formiranju obaveznih rezervi nafte za period do 90 dana.

Zamenik direktora Generalnog sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle rekao je da je region zapadnog Balkana deo evropske kuće i da je potpuno integrisan sa EU kada je reč o energetici.

Bušle je ocenio da Srbija prednjači u Energetskoj zajednici i da je vodeća zemlja po mnogim aspektima, posebno kada je reč o organizaciji tržišta električne energije.

Srbija je propise koji su u skladu sa zahtevima Energetske zajednice, kako je istakao, donela i pre roka, što nisu mogle da postignu čak i neke članice EU.

To se delimično odnosi i na naftni sektor, ali je još potrebno raditi na smanjenju emisije štetnih gasova iz naftnih postrojenja, kao i na većoj upotrebi biogoriva, ukazao je Bušle.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Jelena Simović podsetila je na to da je Srbija krajem prošle godine donela novi Zakon o energetici, i dodala da je pripremljena nova Strategija razvoja energetike, kojom je predviđeno usklađivanje ciljeva koji su usaglašeni sa energetskom i klimatskom politikom EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik