Novi zakon o ozakonjenju objekata do kraja oktobra

Bez autora
Sep 15 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će novi zakon o ozakonjenju objekata biti donet do kraja sledećeg meseca, čime će troškovi legalizacije biti umanjeni 238 puta, dok će broj potrebnih dokumenata biti smanjen tri puta. Mihajlović je na konferenciji za novinare, predstavljajući Nacrt zakona o ozakonjenju objekata, iznela podatak da je do sada za legalizaciju porodične kuće do 100 kvadrata bilo potrebno šest dokumenata i 2,855 miliona dinara. Nakon usvajanja pomenutog zakonskog rešenja, kako je objasnila, biće neophodno dostaviti dva dokumenta i 12.000 dinara, i to 9.000 dinara za izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine na objektu, dok će 3.000 dinara biti namenjeno za taksu lokalnoj samoupravi. Želimo da uvedemo red u građevinarstvo i stavimo tačku na problem legalizacije, kao i da taj postupak sprovedemo na brz i jeftin način, poručila je ona.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će novi zakon o ozakonjenju objekata biti donet do kraja sledećeg meseca, čime će troškovi legalizacije biti umanjeni 238 puta, dok će broj potrebnih dokumenata biti smanjen tri puta.

Mihajlović je na konferenciji za novinare, predstavljajući Nacrt zakona o ozakonjenju objekata, iznela podatak da je do sada za legalizaciju porodične kuće do 100 kvadrata bilo potrebno šest dokumenata i 2,855 miliona dinara.

Nakon usvajanja pomenutog zakonskog rešenja, kako je objasnila, biće neophodno dostaviti dva dokumenta i 12.000 dinara, i to 9.000 dinara za izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine na objektu, dok će 3.000 dinara biti namenjeno za taksu lokalnoj samoupravi.

Želimo da uvedemo red u građevinarstvo i stavimo tačku na problem legalizacije, kao i da taj postupak sprovedemo na brz i jeftin način, poručila je ona.

Prema njenim rečima, zakon će stupiti na snagu odmah po usvajanju u Skupštini Srbije, a obuhvatiće približno 1,47 miliona nelegalnih objekata, od čega je 771.000 objekata već odranije u procesu legalizacije.

Mihajlović je najavila da će u narednih mesec dana biti sprovedena javna rasprava o pomenutom nacrtu zakona, koji predviđa izdavanje rešenja o ozakonjenju za najmanje 23, a najviše 143 dana.

Ona je uputila poziv građanima da legalizuju svoje objekte jer više neće biti produžavanja rokova i novih zakona, budući da će ovo biti šesti zakon o legalizaciji u poslednjih 18 godina.

Ubuduće će, kako je ukazala, postojati samo dve mogućnosti – da se objekti legalizuju ili sruše, a oni koji počnu sada da grade kako bi iskoristili vreme do primene novog zakona neće moći da ih legalizuju jer će stanje biti provereno na terenu ortofoto snimcima.

Zakon neće biti vremenski ograničen, ozakonjenje počinje danom donošenja zakona, dok građevinski inspektori imaju rok od šest meseci da popišu nelegalne objekte, precizirala je Mihajlović.

Vlasnici koji su podneli zahtev za legalizaciju objekata do 100 kvadratnih metara plaćaće taksu u iznosu od 3.000 dinara, do 200 kvadratnih metara 10.000 dinara i do 300 kvadratnih metara 20.000 dinara.

Kada je reč o komercijalnim objektima, važiće ista procedura kao i za porodične kuće, s tim što će taksa za ozakonjenje biti 50.000 dinara za objekte manje od 1.000 kvadratnih metara, odnosno dva miliona dinara za objekte veće od 1.000 kvadratnih metara.

Za komercijalne objekte koji su manji od 1.000 kvadratnih metara predviđeni su 107 puta manji troškovi, dok će za objekte koji su veći od 1.000 kvadratnih metara troškovi biti smanjeni 41 put.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik