"Toplana" se zadužuje za još 7,8 miliona KM

Bez autora
Sep 24 2015

Banjalučka "Toplana" zadužuje se za 7,8 miliona KM, a grad je garancija za novo kreditno zaduženje ovog preduzeća, odlučeno je to na današnjoj sjednici Skupštine grada. Kamatna stopa za ovo zaduženje je 5,4 odsto, a "Toplana" će, prema riječima direktora Miće Milovanovića, ova sredstva da utroši za finansiranje prenesenih obaveza i za nabavku mazuta za normalno grijanje najkasnije do kraja januara. On je dodao da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren najmanji gubitak u ovom preduzeću u bilo kojem uporednom polugodištu od 2012. godine, te da je stepen naplate oko 85 odsto. Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je da je grad bio garant "Toplani" i za kredit od 28 miliona KM, od kojih je otplaćeno skoro 9,5 miliona KM.

Banjalučka "Toplana" zadužuje se za 7,8 miliona KM, a grad je garancija za novo kreditno zaduženje ovog preduzeća, odlučeno je to na današnjoj sjednici Skupštine grada.

Kamatna stopa za ovo zaduženje je 5,4 odsto, a "Toplana" će, prema riječima direktora Miće Milovanovića, ova sredstva da utroši za finansiranje prenesenih obaveza i za nabavku mazuta za normalno grijanje najkasnije do kraja januara.

On je dodao da  je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren najmanji gubitak u ovom preduzeću u bilo kojem uporednom polugodištu od 2012. godine, te da je stepen naplate oko 85 odsto.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je da je grad bio garant "Toplani" i za kredit od 28 miliona KM, od kojih je otplaćeno skoro 9,5 miliona KM.

"Ovim davanjem garancija pokušali smo da 'Toplana' uđe spremno u narednu grijnu sezonu. Sve opcije su razmatrane, uključujući i stečaj, ali otvoriti stečaj znači dovesti u pitanje snabdijevanje velikog dijela građana i svih vitalnih institucija", izjavio je Gavranović.

Opozicija smatra da je ovo zaduženje začarani krug i da građani od toga  nemaju ništa.

"Suludo je ulagati u 'Toplanu' ako su se periferne kotlovnice pokazale dobre, treba napraviti nekoliko takvih modaliteta i ugasiti toplanu na mazut, ali to nije lako zbog duga", rekao je Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a.

Na jučerašnjoj sjednici usvojeno je još nekoliko tačaka dnevog reda, među kojima je i Odluka o kablovkoj kanalizaciji  za komukacijske kablove, kojom je od sada definisan način izgradnje kablovske kanalizacije na području grada, na osnovu čega će grad, prema riječima Zorana Novakovića, načelnika Odjeljenja za stambene i komunalne i poslove saobraćaja, imati godišnje punjene budžeta od dva do tri miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik