Samo 10 odsto bh. građana može vraćati kredit u švicarskim francima

Bez autora
Sep 27 2015

Udruženje korisnika kredita "Švicarac" redovito upozorava na nezakonitosti koje su banke provodile nad korisnicima kredita u švicarskim francima. Još od 1998. na snazi je Zakon o deviznom poslovanju, ali različita interpretacija njegovih odredbi dovela je do toga da i nakon pet godina nije donesena ni jedna pravomoćna presuda za kredite u "švicarcima". Problem je u tome što drugostepeni sud okolo traži mišljenje o tome što uraditi po prvostepenim presudama koje nisu punomoćne, umjesto da potvrdi prvostepene presude na temelju zakona. Na primjer, ako je kamatna stopa u ugovorima neodređena i neodrediva, kao što je dokazano da jest, na temelju Zakona o obveznim odnosima ugovor je ništavan.

Udruženje korisnika kredita "Švicarac" redovito upozorava na nezakonitosti koje su banke provodile nad korisnicima kredita u švicarskim francima.

Još od 1998. na snazi je Zakon o deviznom poslovanju, ali različita interpretacija njegovih odredbi dovela je do toga da i nakon pet godina nije donesena ni jedna pravomoćna presuda za kredite u "švicarcima", piše Večernji list.

Tumačenje zakona

Problem je u tome što drugostepeni sud okolo traži mišljenje o tome što uraditi po prvostepenim presudama koje nisu punomoćne, umjesto da potvrdi prvostepene presude na temelju zakona.

Na primjer, ako je kamatna stopa u ugovorima neodređena i neodrediva, kao što je dokazano da jest, na temelju Zakona o obveznim odnosima ugovor je ništavan.

Zbog svega što im se događa, korisnici kredita u "švicarcima" napisali su i inicijativu za autentično tumačenje predmetne odredbe zakona radi sprečavanja nanošenja materijalne štete proračunu FBiH ili štete državnoj imovini (F)BiH, a na koncu da se omogući ostvarivanje prava na pravnu zaštitu korisnika kredita od povreda u službenim postupcima, najprije sudbenim.

Uticaj rasta švajcarskog franka

U prijedlogu autentičnog tumačenja odredbi člana 56. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju prva točka glasi kako banke i druge institucije ne mogu odobravati kredite u stranoj valuti, što uključuje i švajcarski franak, fizičkim osobama radi plaćanja u inozemstvu i u BiH, ni domaćim pravnim osobama radi plaćanja u BiH.

Uz to, ne mogu tim osobama odobrene kredite u stranoj valuti plasirati u markama jer je to protivno namjeni odobrenih kredita u odredbi zakona, stoji u inicijativi Udruženja korisnika kredita "Švicarac" koja želi ispraviti nepravdu koja je nekoliko ljudi u regiji dovela čak i do samoubojstva.

“Kada bi se u FBiH oglasili o onome što su napisali u Zakonu o deviznom poslovanju, a u RS-u o onome što piše u Zakonu o obligacijskim odnosima, mi ne bismo imali problem s kojim se godinama borimo. Mi smo čitavo ljeto Vijeću ministara, Vladi FBiH i drugim nadležnim institucijama slali pisma, tražeći od njih da se očituju o navedenim zakonima ili da donesu novo zakonsko rješenje, kao što je urađeno u Hrvatskoj i Crnoj Gori, te tako skrate ove strašne muke", kazao je predsjednik Udruženje "Švicarac" Kemal Duraković. Podsjetimo, od 9802 korisnika kredita u švajcarskim francima u BiH, samo njih deset posto ima mogućnost vraćati velike rate kredita.

Zbog rasta švajcarskog franka, građani čiji su krediti bili vezani za tu valutu, a krediti su im isplaćeni u konvertibilnim markama, godinama vraćaju razliku i mnogi od njih još nisu isplatili ni glavnicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik