Srbija po indeksu konkurentnosti na istoj poziciji kao i prošle godine

Bez autora
Sep 30 2015

Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FRENI) objavili su danas zvanične rezultate Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) koji svake godine predstavlja Svetski ekonomski forum (WRF).Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu Srbija je rangirana na 94. poziciji na listi koja obuhvata 140 zemalja sa zabeleženom vrednošću Indeksa od 3,89 (vrednost Indeksa kreće se u intervalu od 1 do 7).

Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FRENI) objavili su danas zvanične rezultate Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) koji svake godine predstavlja Svetski ekonomski forum (WRF).

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu Srbija je rangirana na 94. poziciji na listi koja obuhvata 140 zemalja sa zabeleženom vrednošću Indeksa od 3,89 (vrednost Indeksa kreće se u intervalu od 1 do 7).

U odnosu na prethodnu godinu vrednost IGK za Srbiju je smanjena za 0,01 što je u kombinaciji sa rezultatima ostalih zemalja dovelo do nepromenjene pozicije u odnosu na prethodnu godinu (prema izveštaju iz 2014. godine Srbija je takođe zauzimala 94. mesto na listi).

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i ministar finansija Dušan Vujović, koji je rekao da rezultati IGK sadrže mnogo pozitivnih stvari, ali i da obrađuju podatke iz prošle godine zaključno sa decembrom 2014.

"U tom smislu glavni pokazatelj je deficit budžeta koji je prikazan na nivou od 6,3 odsto Bruto domaćeg proizvoda (BDP) a sada je manji od 2 odsto. Ovogodišnja ostvarenja su bolja u svim makroelementima i kada bi se u tabeli nalazili rezultati iz prvih osam meseci ove godine Srbija bi se našla među 10 najboljih tj. u grupi zemalja koje premašuju Mastriht kriterijume", rekao je ministar.

On je istakao da su sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i preokretanje trenda sa pada društvenog proizvoda na rast, za Srbiju jako značajan pokazatelj i da se nada da će to biti primećeno u rezultatima za sledeću godinu.

Jelena Bulatović izvršni direktor SAM-a je izjavila da su „primećeni pozitivni pomaci u efikasnosti pojedinih institucija kao i u makroekonomskoj stabilnosti, koja se ogleda i u kursu koji nema većih oscilacija, stabilnosti bankarskog sistema, dok se nadamo da će se efekti nedavno usvojenih zakona videti već u rezultatima sledeće godine, ali i u samom poslovanju naših kompanija“.

Indeks globalne konkurentnosti smatra se jednim od najvažnijih indikatora prilikom rangiranja zemalja kod kreditora i potencijalnih investitora koji bi mogli da se odluče na poslovanje u jednoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik