Kako biti jedan od 600.000 radnika za Nemačku

Bez autora
Oct 05 2015

Ponuda Nemačkog zavoda za zapošljavanje koji traži čak 600.000 novih radnika, jeste primamljiva za građane ali, ipak, cilj nije lako postići. Naime, potrebno je ispuniti niz uslova, ali i potrošiti određenu svotu novca, kako bi se državljanin Srbije zaposlio u nekoj od nemačkih firmi. 1. Za zaposlenje u Nemačkoj potrebno je da građani nađu poslodavca, zatim da im poslodavac obezbedi radnu dozvolu, te nakon toga da dobiju boravišnu dozvolu (radnu vizu) 2. Neophodno da pre nego što pokušate da se domognete posla proverite i da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Nemačkoj, a ako je to slučaj, sledi vam prikupljanje dokumentacije...

Ponuda Nemačkog zavoda za zapošljavanje koji traži čak 600.000 novih radnika, jeste primamljiva za građane ali, ipak, cilj nije lako postići.

Naime, potrebno je ispuniti niz uslova, ali i potrošiti određenu svotu novca, kako bi se državljanin Srbije zaposlio u nekoj od nemačkih firmi.

1. Za zaposlenje u Nemačkoj potrebno je da građani nađu poslodavca, zatim da im poslodavac obezbedi radnu dozvolu, te nakon toga da dobiju boravišnu dozvolu (radnu vizu)

2. Neophodno da pre nego što pokušate da se domognete posla proverite i da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Nemačkoj, a ako je to slučaj, sledi vam prikupljanje dokumentacije

3. Vrsta dokumentacije može da varira od poslodavca do poslodavca, ali za radnu dozvolu će svakako trebati kopija putne isprave, prevod diplome, dokaz o radnom stažu, dokaz o poznavanju jezika

4. Primamljiv posao, naravno, nije lako dobiti, a pre nego što počnete da zarađujete, neizostavni su i troškovi. Oni se odnose na prevod dokumenata na nemački jezik, odnosno usluge sudskog tumača. U pravilu se uvek dostavljaju overene kopije, pa i to iziskuje određene troškove.

5. Troškovi vađenja radne dozvole su u potpunosti na poslodavcu.

6. Jedan od troškova je i sama potraga za poslodavcem ukoliko se radnik odluči da ode u Nemačku i tamo traži posao.

7. Poslodavca možete pronaći i na veb-portalima, kao što je portal Savezne agencije za rad Nemačke (www.arbeitsagentur.de). S obzirom na to koliko se ovde malo zarađuje, sindikalci ističu da interesovanja za rad u Nemačkoj ima.

U Nemačkom zavodu za zapošljavanje (BA), u septembru, oglašeno je 600.000 radnih mesta, čak 81.000 više nego u isto vreme prošle godine.Pogledajte koja su najtraženija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik