Naučno-tehnološki park Beograd otvoren za nove partnere

Bez autora
Oct 05 2015

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić prisustvovao je danas skupu u Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd na Zvezdari na kome je predstavljen javni poziv stranim privrednim komorama i tehnološko-razvojnim kompanijama na saradnju. Verbić je tom prilikom rekao da se do sada prijavilo više od 30 kompanija, i izrazio nadu da će taj broj biti povećan, s obzirom na to da je javni poziv otvoren do 9. oktobra. Nadam se da ćemo do kraja javnog konkursa imati najmanje 50 zainteresovanih kompanija i da će već krajem oktobra prostor NTP-a biti značajno popunjen, istakao je ministar. On je podsetio na to da je NTP Beograd osnovan u junu i da je prvi i trenutno jedini u Srbiji, a da u Evropi i svetu trenutno postoji približno 400 takvih parkova. Sada je, kako je ocenio, važno da osnivači, a to su Vlada Srbije, Grad Beograd i Univerzitet u Beogradu, pokažu posvećenost ovom projektu i to da mogu da ponude stručnu pomoć svim tim kompanijama.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić prisustvovao je danas skupu u Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd na Zvezdari na kome je predstavljen javni poziv stranim privrednim komorama i tehnološko-razvojnim kompanijama na saradnju.

Verbić je tom prilikom rekao da se do sada prijavilo više od 30 kompanija, i izrazio nadu da će taj broj biti povećan, s obzirom na to da je javni poziv otvoren do 9. oktobra.

Nadam se da ćemo do kraja javnog konkursa imati najmanje 50 zainteresovanih kompanija i da će već krajem oktobra prostor NTP-a biti značajno popunjen, istakao je ministar.

On je podsetio na to da je NTP Beograd osnovan u junu i da je prvi i trenutno jedini u Srbiji, a da u Evropi i svetu trenutno postoji približno 400 takvih parkova.

Sada je, kako je ocenio, važno da osnivači, a to su Vlada Srbije, Grad Beograd i Univerzitet u Beogradu, pokažu posvećenost ovom projektu i to da mogu da ponude stručnu pomoć svim tim kompanijama.

Prema njegovim rečima, cilj je privući kompanije u jedno za njih stimulativno okruženje, s obzirom na to da one mnogo brže rastu i bolje prave svoje razvojne planove, sarađuju i izvoze, ukoliko su u okruženju sličnih kompanija.

Vršilac dužnosti direktora NTP Beograd Gordana Danilović-Grković rekla je da je javni poziv namenjen domaćim i stranim tehnološko-razvojnim kompanijama koje žele da svoj razvoj lociraju u NTP Beograd.

Ona je ukazala na to da, pored domaćih, postoji veliko interesovanje stranih kompanija sa Dalekog istoka i Evrope.

Cilj nam je da bez favorizovanja napravimo jednu dobru kombinaciju tehnološko-razvojnih kompanija u cilju daljeg razvoja, naglasila je Danilović-Grković i dodala da je plan da se u roku od tri godine popuni ceo prostor NTP Beograd.

Skupu su prisustvovali predstavnici austrijsko-srpske i rusko-srpske privredne komore, kao i predstavnica kanadsko-srpskog poslovnog udruženja Mirjana Dončić-Biten, koja je poručila da je prostor NTP Beograd pogodan za poslovanje i širenje firmi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik