Do 2020. godine 13% hotela sa pet zvjezdica

Bez autora
Oct 05 2015

U Crnoj Gori sedam hotela ima pet zvjezdica, što je 1,81 odsto, dok bi 2020. godine trebalo da ih bude 13 odsto. Generalna direktorica Direktorata za turistički razvoj i standard, Olivera Brajović, je kazala da bi 2020. godine, kako je predviđeno Strategijom održivog razvoja turizma, trebalo da bude i 38 odsto hotela sa četiri zvjezdice. U ovom momentu, kako je navela, u Crnoj Gori postoji 386 ugostiteljskih objekata koji raspolažu smještajnim kapacitetom od 39,82 hiljade ležajeva. Od tog broja, sedam je hotela sa pet zvjezdica, odnosno 1,81 odsto i to hotel Splendid, Aman Sveti Stefan, mali hoteli Vila Miločer i Vila Montenegro, hotel Regent Porto Montenegro, boutique hotel Ziya u Podgorici i mali hotel Forza Mare u Kotoru, koji raspolažu sa ukupno 977 ležajeva, rekla je Brajović.

U Crnoj Gori sedam hotela ima pet zvjezdica, što je 1,81 odsto, dok bi 2020. godine trebalo da ih bude 13 odsto. Generalna direktorica Direktorata za turistički razvoj i standard, Olivera Brajović, za Pobjedu je kazala da bi 2020. godine, kako je predviđeno Strategijom održivog razvoja turizma, trebalo da bude i 38 odsto hotela sa četiri zvjezdice.

U ovom momentu, kako je navela, u Crnoj Gori postoji 386 ugostiteljskih objekata koji raspolažu smještajnim kapacitetom od 39,82 hiljade ležajeva.

"Od tog broja, sedam je hotela sa pet zvjezdica, odnosno 1,81 odsto i to hotel Splendid, Aman Sveti Stefan, mali hoteli Vila Miločer i Vila Montenegro, hotel Regent Porto Montenegro, boutique hotel Ziya u Podgorici i mali hotel Forza Mare u Kotoru, koji raspolažu sa ukupno 977 ležajeva", rekla je Brajović.

Kako je navela, u ukupnom broju 117 je hotela sa četiri zvjezdice koji raspolažu sa 13,89 hiljada ležaja ili 30,31 odsto, od čega ih je najviše u Budvi i to 34, potom slijede Podgorica sa 19 hotela, Kotor sa 14, Herceg Novi sa deset, Bar i Ulcinj sa po sedam, Tivat sa šest, Žabljak i Nikšić sa po četiri hotela.

Po Strategiji bi do 2020. godine bilo potrebno izgraditi 50 hotela sa pet zvjezdica i 26 hotela sa četiri zvjezdice što bi po procjeni Ministarstva turizma i održivog razvoja bilo dovoljno za uspješnu turističku destinaciju.

"Kada je riječ o hotelima sa tri zvjezdice, u ukupnoj strukturi hotela ih je 37,05 odsto, a bilo je planirano blizu 38 odsto. Iako je u ovim kategorijama skoro dostignut Strategijom definisani nivo, postoji prostora za proširivanje i unaprijeđenje kvaliteta ponude, što je jedan od preduslova za produženje turističke sezone", kazala je Brajović.

Ona je ocijenila da uspjeh jedne destinacije ne zavisi samo od broja smještajnih kapaciteta, već i od njihovog kvaliteta.

"Vjerujemo da je zadatak svih nas kontinuirano unaprijeđenje i održavanje kvaliteta, jer samo na taj način jedna destinacija može biti prepoznata kao kvalitetna i uspješna turistička destinacija", tvrdi Brajović.

Ona je dodala da je važećom planskom dokumentacijom definisan veliki broj lokacija u turističkim mjestima i gradskim centrima za izgradnju hotela visoke kategorije, a čak 130 lokacija se nalazi u obalnom području.

Osim za lokacije u primorskim opštinama, kako je objasnila, postoji rastuće interesovanje investitora i za gradnju hotela u centralnom i naročito sjevernom dijelu države.

"Intenzivno smo radili na analizi najbolje prakse i iskustava zemalja koje imaju povoljni investicioni i poslovni ambijent za razvoj turizma. To je rezultiralo Informacijom o analizi uticaja mjera podsticaja i poreskih olakšica u turizmu na javne finansije i ekonomiju Crne Gore u srednjem roku, koju je usvojila Vlada u junu ove godine i kojom je predložen set fiskalnih mjera koje se odnose na podsticaje i poreske olakšice u turizmu", zaključila je Brajović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik