Slavonija DI preko Javor Furnira postaje regionalni lider

Bez autora
Oct 08 2015

Slavonskobrodski drvoprerađivač Slavonija DI preuzela je posrnulog slovenskog drvoprerađivača Javor Furnir, a obvezala se i da će zadržati 40 zaposlenih pa je vlasnik već započeo razgovore s radnicima oko radnih i financijskih uvjeta koje im nudi i mogućim novim ugovorima o radu. Još nije jasno što će biti s nekretninama Javor Furnira budući ih potražuju vjerovnici, ali novi vlasnik je najavio nastavak proizvodnje. Slovenski mediji pišu kako postoji realna mogućnost da novi vlasnik zbog kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa oko nekretnina i pokretnina slovenskog drvoprerađivača prema vjerovnicima, potpuno preseli proizvodnju u Hrvatsku, a tada će radnici koje je Slavonija DI preuzela, vjerojatno ostati bez posla jer teško da će netko od njih nastaviti raditi u Hrvatskoj.

Slavonskobrodski drvoprerađivač Slavonija DI preuzela je posrnulog slovenskog drvoprerađivača Javor Furnir, a obvezala se i da će zadržati 40 zaposlenih pa je vlasnik već započeo razgovore s radnicima oko radnih i financijskih uvjeta koje im nudi i mogućim novim ugovorima o radu.

Još nije jasno što će biti s nekretninama Javor Furnira budući ih potražuju vjerovnici, ali novi vlasnik je najavio nastavak proizvodnje. Slovenski mediji pišu kako postoji realna mogućnost da novi vlasnik zbog kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa oko nekretnina i pokretnina slovenskog drvoprerađivača prema vjerovnicima, potpuno preseli proizvodnju u Hrvatsku, a tada će radnici koje je Slavonija DI preuzela, vjerojatno ostati bez posla jer teško da će netko od njih nastaviti raditi u Hrvatskoj.

Slavonija drvna industrija d.o.o. kako je puni naziv slavonskobrodskog drvoprerađivača koji ima ambicije postati lider u ovoj branši, ima pet tvornica – tvornicu piljene građe, parketa, rezanog i ljuštenog furnira te namještaja i preko 70 posto proizvodnje izvozi na zahtjevno tržište zemalja Europske unije nastojeći pridobiti povjerenje konstantnom kvalitetom. Predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik je Mato Ravlić, direktorica društva je Martina Ravlić Janković, a temeljni kapital društva je, prema internetskoj stranici društva, 25,6 milijuna kuna.

Širom Europe izvoze čak 95 posto svoje proizvodnje, a zanimljivo je kako se, upravo u 2014. godini kad je Ikea došla u Hrvatsku, uspjela probiti i na švedsko tržište. Među prvima su krenuli i u 17 milijuna eura vrijedan projekt gradnje kogeneracijskog postrojenja u kojemu će proizvoditi toplinsku energiju za vlastite potrebe. Lanjski prihodi Slavonije DI bili su veći od 100 milijuna kuna.

Krajem lipnja ove godine, u krugu slavonskobrodskog drvoprerađivača izbio je požar koji je zahvatio suhe trupce koji su čekali na daljnju obradu i načinio štetu od preko 100 tisuća kuna.

U sklopu Operativnog programa Ministarstva gospodarstva za 2015. kojim se pomaže razvoj industrije i zaposlit će se 1200 radnika te ostvariti ukupna ulaganja u hrvatskoj industriji od 350 milijuna kuna, Slavonija DI je u rujnu dobila nešto manje od dva milijuna kuna bespovratne potpore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik