Kula: Stiže struja od vetra

Bez autora
Oct 18 2015

Teški kamioni kompanije "Bora Kečić transporti" dovezli su, u subotu, oko 10 časova prve, a ujedno i najteže delove vetrogeneratora na gradilište vetroparka firme "MK Fintel vind" na Telečkoj visoravni, nedaleko od Kule. Ovaj vetropark, kako je planirano, imaće instalisanu snagu 9,9 megavata, a pripremni radovi za montažu vetrogeneratora, kako navode u "MK grupi" su gotovi. Završetak kompletnih radova očekuje se krajem 2015. godine, kada će vetrogeneratori biti priključeni na mrežu. Delovi tri prva vetrogeneratora u našoj zemlji, visine 178 metara, koji su ujedno i najviši vetrogeneratori u jugoistočnoj Evropi, preksinoć su u Apatinu pretovareni sa brodova na kamione sa velikim prikolicama, specijalno opremljenima za prevoz neuobičajenih tereta koji prevazilaze uobičajene gabarite.

Teški kamioni kompanije "Bora Kečić transporti" dovezli su, u subotu, oko 10 časova prve, a ujedno i najteže delove vetrogeneratora na gradilište vetroparka firme "MK Fintel vind" na Telečkoj visoravni, nedaleko od Kule. Ovaj vetropark, kako je planirano, imaće instalisanu snagu 9,9 megavata, a pripremni radovi za montažu vetrogeneratora, kako navode u "MK grupi" su gotovi. Završetak kompletnih radova očekuje se krajem 2015. godine, kada će vetrogeneratori biti priključeni na mrežu.

Delovi tri prva vetrogeneratora u našoj zemlji, visine 178 metara, koji su ujedno i najviši vetrogeneratori u jugoistočnoj Evropi, preksinoć su u Apatinu pretovareni sa brodova na kamione sa velikim prikolicama, specijalno opremljenima za prevoz neuobičajenih tereta koji prevazilaze uobičajene gabarite.

Prva tri kamiona sa delovima koji su osim težine, koja je i veća od 30 tona, bili nezgodni za prevoz pošto im je i visina na prikolici bila veća od 5,5 metara, sa parkirališta ispred brodogradilišta u Apatinu krenuli su, uz pratnju četiri policijska automobila u pravcu četrdesetak kilometara udaljene Kule. Uz policiju, kamione je pratila i ekipa "Elektrovojvodine", a takođe i radnici opremljeni specijalnim štapovima, namenjenim za podizanje električnih, i drugih vodova koje prelaze saobraćajnice.

U luci su, kako smo saznali, na istovar čekale još tri barže, a na transportu je angažovano desetak kamiona ove beogradske kompanije, sa dvadesetak radnika. Posao bi, kako se očekuje, trebalo da bude završen za desetak dana. Neke od prikolica, koje se koriste za prevoz ovih delova, inače, imaju i po 164 točka, a najduži deo generatora koji će prevoziti - krak elise, dug je čak 57 metara, gotovo tri puta duži od "klasičnog" šlepera.

Ova tri vetrogeneratora, koje je proizveo najveći svetski proizvođač - "Vestas" iz Danske, kako je ranije saopšteno iz "MK grupe", proizvodiće oko 27.000.000 kilovat-sati zelene energije, a to je dovoljno za potrebe gotovo 8.000 domaćinstava. Kompanija "MK Fintel vind" u projekat izgradnje vetroparka, koju su zajednički osnovali "MK grupa" i italijanska kompanija "Fintel energija spa", ističu u "MK grupi", uložila je u projekat izgradnje prvog vetroparka gotovo 15 miliona evera, a time će se stvoriti uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji.

Među prvima

Kompanija "MK Fintel vind", objašnjavaju u "MK grupi", osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom "zelene energije" pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 megavata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik