Šta donose platni razredi

Bez autora
Oct 22 2015

Javna rasprava o Nacrtu zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru počinje danas i traje do 10. novembra. Zakonom je predviđeno da najviša plata može biti najviše sedam i po puta veća od najniže. Nacrt predviđa i jedinstveni katalog zvanja i način po kojem će se razvrstavati konkretna radna mesta u 60 platnih razreda, a prema kojima će se dobiti određeni koeficijent.Platu dobijaju svi – istu za isti posao, bez obzira na to da li je reč o vozaču u opštini ili u ministarstvu, osim ako ne radi u Hitnoj pomoći. Novi zakon bi trebalo da uredi zarade više od 500.000 zaposlenih u javnom sektoru. Ne, kako kažu u Ministarstvu, da ih odmah poveća ili smanji.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru počinje danas i traje do 10. novembra. Zakonom je predviđeno da najviša plata može biti najviše sedam i po puta veća od najniže. Nacrt predviđa i jedinstveni katalog zvanja i način po kojem će se razvrstavati konkretna radna mesta u 60 platnih razreda, a prema kojima će se dobiti određeni koeficijent.

Platu dobijaju svi – istu za isti posao, bez obzira na to da li je reč o vozaču u opštini ili u ministarstvu, osim ako ne radi u Hitnoj pomoći. Novi zakon bi trebalo da uredi zarade više od 500.000 zaposlenih u javnom sektoru. Ne, kako kažu u Ministarstvu, da ih odmah poveća ili smanji.

Najniža plata biće 22.000 dinara, najviša 7,5 puta veća, što je 165.000 dinara.

"Nisu obuhvaćene zarade imenovanih, izabranih i postavljenih lica. Za njih opet ide poseban zakon i njihove zarade će se utvrđivati drugačije. Mi s tim nismo saglasni, mi smo za to da se jednim zakonom urede plate svih u javnom sektoru", kaže Milanka Kovačević iz Sindikata zaposlenih u državnoj upravi.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da će u prvoj fazi novi koeficijenti morati da se primene na sve da bi mogli da se međusobno uporede.

"Zatim bismo mogli da donesemo poseban zakon o platama u javnim službama – zdravstvu, obrazovanju, službi obaveznog socijalnog osiguranja i tako dalje, i zatim zakone za državne službenike u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi", rekao je Dražen Maravić, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Za ministarku Kori Udovički primanja postavljenih lica, funkcionera su izazov koji će, rekla je, preuzeti na sebe i rešiti ga. Do tada nas mogu iznenađivati primanja pojedinih.

"Moja plata u 'Srbijagasu' je 1.400-1.500 evra. Nadoknada u 'Jugorosgasu' je negde oko 10.000 evra i za 'Banatski dvor' negde oko 5.000. I kao što znate, ja taj novac dajem u humanitarne svrhe", kaže Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".

Plate čelnika javnih preduzeća, na koje se zakon ne odnosi, iznosile su i do pola miliona dinara. Iz zakona je izuzeta Vojska.

U Ministarstvu kažu da postoji mogućnost da se zakon doradi i da to pitanje neće ostati neuređeno. Zakon bi u parlament trebalo da stigne do kraja godine, a ako se usvoji, da se primenjuje od sledeće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik