Smanjen broj povreda na radu

Bez autora
Oct 25 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je broj povreda na radu sa smrtnim ishodom ove godine manji u odnosu na prethodnu, uz napomenu da se neprestano mora raditi na prevenciji i zaštiti radnika. Vulin je na konferenciji "Razmena dobre prakse – smanjenje povreda na radu", naveo podatak da je ove godine zabeleženo 30 povreda na radu sa smrtnim ishodom, a da ih je u istom periodu prošle godine bilo 36, što pokazuje trend smanjenja, ali da je svaka smrt na radu mogla da se izbegne. Ministar je ukazao na to da ulaganje u bezbednost i zaštitu na radu nije trošak već investicija, kako za radnika, zaštitu njegovog zdravlja, tako i za poslodavca. On je naglasio da se tragedije dešavaju u firmama u kojima su radnici angažovani na crno, jer ne postoji poštovanje propisa i nema adekvatne opreme, pri čemu bi sve to prevencijom moglo da se izbegne.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je broj povreda na radu sa smrtnim ishodom ove godine manji u odnosu na prethodnu, uz napomenu da se neprestano mora raditi na prevenciji i zaštiti radnika.

Vulin je na konferenciji "Razmena dobre prakse – smanjenje povreda na radu", naveo podatak da je ove godine zabeleženo 30 povreda na radu sa smrtnim ishodom, a da ih je u istom periodu prošle godine bilo 36, što pokazuje trend smanjenja, ali da je svaka smrt na radu mogla da se izbegne.

Ministar je ukazao na to da ulaganje u bezbednost i zaštitu na radu nije trošak već investicija, kako za radnika, zaštitu njegovog zdravlja, tako i za poslodavca.

On je naglasio da se tragedije dešavaju u firmama u kojima su radnici angažovani na crno, jer ne postoji poštovanje propisa i nema adekvatne opreme, pri čemu bi sve to prevencijom moglo da se izbegne.

Prema njegovim rečima, insistiraće se na tome da ljudi koji se bave prevencijom i bezbednošću na radu imaju odgovarajuću stručnu spremu, ali i da ih bude dovoljno.

On je dodao da će oni imati licencu na pet godina, koja će se nakon toga ili obnavljati ili oduzimati, ako se ne radi kako treba.

Konferencija je organizovana u okviru Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, koja se održava svake 43. nedelje u godini, a organizator je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik