Plomin C nije dobio zeleno svjetlo Europske komisije

Bez autora
Nov 01 2015

Europska komisija je HEP-u, kako neslužbeno doznaje Novi list, dostavila svoje mišljenje o ugovoru s japanskim Marubenijem, konzorcijem s kojim bi HEP trebao graditi i zajedno upravljati budućim Plominom C. Komisija, može se čuti, ne odobrava uvjete tog ugovora, što znači da on do daljnjega, dok se uvjeti ne usklade s onim što Komisija traži, ne može biti potpisan. HEP je s Marubenijem ugovor o Plominu C trebao potpisati već odavno, početkom ove godine, dok po svemu sudeći on neće biti potpisan ni do kraja 2015. godine, a upitno je hoće li i kasnije. Prema nacrtu tog ugovora, naime, HEP bi od Marubenija, koji će pokriti veći dio investicije u Plomin C, vrijedne milijardu eura, morao otkupljivati polovinu električne energije proizvedene u Plominu C, što je u suprotnosti s Trećim energetskim paketom EU-a, odnosno pravilima koja kažu da svim kupcima električne energije na tržištu treba biti omogućen slobodan izbor opskrbljivača.

Europska komisija je HEP-u, kako neslužbeno doznaje Novi list, dostavila svoje mišljenje o ugovoru s japanskim Marubenijem, konzorcijem s kojim bi HEP trebao graditi i zajedno upravljati budućim Plominom C.

Komisija, može se čuti, ne odobrava uvjete tog ugovora, što znači da on do daljnjega, dok se uvjeti ne usklade s onim što Komisija traži, ne može biti potpisan. HEP je s Marubenijem ugovor o Plominu C trebao potpisati već odavno, početkom ove godine, dok po svemu sudeći on neće biti potpisan ni do kraja 2015. godine, a upitno je hoće li i kasnije, piše Novi list. Prema nacrtu tog ugovora, naime, HEP bi od Marubenija, koji će pokriti veći dio investicije u Plomin C, vrijedne milijardu eura, morao otkupljivati polovinu električne energije proizvedene u Plominu C, što je u suprotnosti s Trećim energetskim paketom EU-a, odnosno pravilima koja kažu da svim kupcima električne energije na tržištu treba biti omogućen slobodan izbor opskrbljivača.

HEP bi, međutim, imao monopol tog otkupa, što narušava tržišna pravila i s tim se Europska komisija očito ne slaže. Ugovor HEP-a kao državne kompanije s Marubenijem kao strateškim partnerom smatra se državnom pomoći privatnoj tvrtki, što je praksa zabranjena u EU-u.

Na pitanje jesu li zaprimili mišljenje Komisije, i što u njemu stoji, iz HEP-a nam je odgovoreno da komunikacija s Komisijom podrazumijeva stalnu razmjenu komentara, odgovora, primjedbi i pojašnjenja.

"Zadovoljni smo suradnjom koja je ostvarena s Općom upravom za tržišnu utakmicu", zaključuju u HEP-u i napominju da u ovoj fazi, međutim, o detaljima postupka nisu u mogućnosti javno govoriti, što je također iskazano stajalište Europske komisije.

- Uvažavajući zanimanje javnosti za ovaj projekt, čim okolnosti dopuste izvijestit ćemo o statusu postupka, kaže HEP u svom odgovoru. Proces notifikacije projekta TE Plomin C u Komisiji je započeo prije nešto manje od godine dana.

Na pitanje je li upoznat s pristiglim mišljenjem Komisije, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovara da na njegov stol one nisu još stigle, no riječ je o, slaže se s HEP-om, uobičajenoj proceduri razmjene mišljenja. HEP će, kaže, na primjedbe odgovoriti i nema govora o tome da Plomin C neće u izgradnju, zaključuje Vrdoljak.

- Ništa nije gotova stvar, i Komisija, na kraju krajeva, ne može Hrvatskoj zabraniti gradnju termoelektrane, ističe.

Bez obzira na trenutačnu, "tehničku" Vladu, ugovor s Marubenijem bi i prije izbora mogao biti potpisan da mu je Komisija dala zeleno svjetlo, jer ga ne potpisuje Vlada, već HEP. Kako zelenog svjetla još nema, i pitanje je kad će ga uopće biti, i ovo se potpisivanje, baš kao i projekt eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, odgađa do daljnjeg.

Projekt Plomin C obuhvaća izgradnju zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin, a predviđena snaga novog bloka je 500 MW. U HEP-u su početak radova na izgradnji predviđali za ovu godinu, a puštanje u pogon 2019. godine, što je itekako teško ostvarivo.

Za gradnju Plomina C, bude li je skoro uopće, ne predviđaju se državna jamstva, proračunska sredstva, niti će biti opterećena bilanca HEP-a, već će biti osnovano partnersko projektno društvo u koje će HEP ući s vlasničkim kapitalom od 50 posto, dok će novac za investiciju osigurati partner, Marubeni. Elektranu bi bio obavezan izgraditi u roku od četiri i pol godine, a nakon što ona krene s radom, HEP bi kroz tzv. PPA ugovor (power purchase agreement) od Marubenija dugoročno kupovao polovicu proizvedene električne energije, ostatak će pak zajednička tvrtka prodavati na tržištu, na kojem ga kupovati može i HEP. Upravo je PPA sporan za Komisiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik