Pripreme za početak izgradnje Termoelektrane "Banovići"

Bez autora
Nov 01 2015

U Rudniku mrkog uglja (RMU) u Banovićima u posljednje vrijeme sve je u funkciji priprema za početak izgradnje Termoelektrane (TE) Banovići blok 1-350 MW. Ovaj projekt spada među veće energetske projekte u Federaciji BiH i uz blok 7 (450 MW) TE "Tuzla" i blok u TE "Kakanj" koji se namjerava graditi, predstavljat će okosnicu energetske stabilnosti Federacije BiH i države BiH, izjavio je generalni direktor RMU "Banovići" d.d. Banovići Munever Čergić. Za rudnik Banovići, kako je dodao, to znači da će u narednih 40 godina imati osiguran plasman uglja, a rudari uredne plaće. Čergić je naglasio da voda, ugalj, termoelektrana ostaju u vlasništvu Federacije BiH, odnosno rudnika. Procijenjena vrijednost novog energetskog projekta je 405,3 miliona eura.

U Rudniku mrkog uglja (RMU) u Banovićima u posljednje vrijeme sve je u funkciji priprema za početak izgradnje Termoelektrane (TE) Banovići blok 1-350 MW.

- Ovaj projekt spada među veće energetske projekte u Federaciji BiH i uz blok 7 (450 MW) TE "Tuzla" i blok u TE "Kakanj" koji se namjerava graditi, predstavljat će okosnicu energetske stabilnosti Federacije BiH i države BiH - izjavio je generalni direktor RMU "Banovići" d.d. Banovići Munever Čergić. 

Za rudnik Banovići, kako je dodao, to znači da će u narednih 40 godina imati osiguran plasman uglja, a rudari uredne plaće, prenosi Fena.

Čergić je naglasio da voda, ugalj, termoelektrana ostaju u vlasništvu Federacije BiH, odnosno rudnika.

Procijenjena vrijednost novog energetskog projekta je 405,3 miliona eura.

Završetak radova i puštanje u rad Termoelektrane u Banovićima predviđeno je do kraja 2019. godine. Prema dokumentaciji, Termoelektrana će zadovoljiti sve smjernice EU iz oblasti ekologije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik