Obnovljen rad Metanolsko-sirćetnog kompleksa u Kikindi

Bez autora
Nov 01 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „Metanolsko-sirćetni kompleks“ (MSK) u Kikindi, u kome je danas obnovljen rad, donositi 0,3 odsto BDP-a i prihode u iznosu od više desetina miliona evra. Vučić je prilikom posete ovom kompleksu poručio da je do obnavljanja rada došlo zahvaljujući vrednim radnicima, uz ocenu da je za ponos kada se uđe u fabriku i kada se vidi kako je čista i uredna, kao i kada se vide vredni i disciplinovani radnici. Premijer je podsetio na to da ponovo radi i "Azotara", čime je hemijski kompleks nakon puno godina proradio punom snagom, pri čemu je Vlada izdvojila 600 miliona evra, što će se vratiti mnogostruko. Vučić je rekao i da očekuje nove investitore i da će u Kikindi bar još jedan veliki strani ulagač otvoriti fabriku u agroindustrijskom kompleksu.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „Metanolsko-sirćetni kompleks“ (MSK) u Kikindi, u kome je danas obnovljen rad, donositi 0,3 odsto BDP-a i prihode u iznosu od više desetina miliona evra.

Vučić je prilikom posete ovom kompleksu poručio da je do obnavljanja rada došlo zahvaljujući vrednim radnicima, uz ocenu da je za ponos kada se uđe u fabriku i kada se vidi kako je čista i uredna, kao i kada se vide vredni i disciplinovani radnici.

Premijer je podsetio na to da ponovo radi i "Azotara", čime je hemijski kompleks nakon puno godina proradio punom snagom, pri čemu je Vlada izdvojila 600 miliona evra, što će se vratiti mnogostruko.

Vučić je rekao i da očekuje nove investitore i da će u Kikindi bar još jedan veliki strani ulagač otvoriti fabriku u agroindustrijskom kompleksu.

Severni Banat neće biti mrtvo more, kako su ga nazivali do skoro, već motor razvoja Vojvodine i Srbije, poručio je premijer i ponovio da će se u Srbiji graditi zgrada po zgrada, fabrika po fabrika, kako bi naša zemlja bila bolja i uspešnija.

Ponovo će, kako je istakao, običan narod početi normalno da živi u pristojnoj zemlji, koja će se meriti sa najrazvijenijim državama Evrope.

Vučić je najavio i da će međunarodne finansijske institucije narednih dana promeniti svoju prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu sa 0,5 na 0,7 do 0,8 odsto, ali i ponovio da je i dalje uveren da će taj rast iznositi jedan odsto.

Takođe, uskoro će biti promenjena prognoza i za iduću godinu sa 1,5 na plus 2 odsto, istakao je premijer i poručio da Srbija ide u dinamičan rast i razvoj.

Metanolsko-sirćetni kompleks (MKS) obnovio je rad nakon četiri godine pauze u proizvodnji.

Tokom protekla dva meseca izvršene su pripreme i remont fabričkih postrojenja za pokretanje procesa proizvodnje metanola i sirćetne kiseline, što je obezbeđeno nižom cenom gasa, kao osnovnog energenta.

Vučić, koji je nedavno boravio u radnoj poseti Moskvi, dogovorio je nižu cenu gasa za "Azotaru" i MSK, uz ocenu da ta fabrika ne može da bude profitabilna ako nema nižu cenu gasa, koja bi trebalo da iznosi bar 220 dolara.

Približno 500 radnika MSK, koji su do sada bili na plaćenom odsustvu, nastaviće sa radom uz 60 odsto zarada, što će pružiti važan doprinos oporavku privrede kikindske opštine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik