Zašto su naše gazde pobegle sa Azurne obale

Bez autora
Nov 11 2015

Srpski biznismeni su lane štedeli na sebi. Na lična primanja poslodavci u velikim preduzećima potrošili su tek sedmi deo sume iz prethodne godine, pokazuju podaci iz finansijskih izvešataja. Njihove kolege iz firmi srednje veličine ličnu potrošnju su "skresali" na četvrtinu troška iz 2013. godine. Glavni "krivac" prinudne štednje su poreznici, jer je država počela da oporezuje ovaj vid potrošnje.Tokom 2014. na isplaćenu ličnu potrošnju poslodavaca u velikim firmama je utrošeno svega 380 miliona dinara. Na istu stavku u 2013. je otišlo 2,5 milijardi dinara. U srednjim preduzećima isplaćeno je lane 284 miliona dinara za ovu namenu, a godinu ranije - 1,22 milijarde dinara.

Srpski biznismeni su lane štedeli na sebi. Na lična primanja poslodavci u velikim preduzećima potrošili su tek sedmi deo sume iz prethodne godine, pokazuju podaci iz finansijskih izvešataja. Njihove kolege iz firmi srednje veličine ličnu potrošnju su "skresali" na četvrtinu troška iz 2013. godine. Glavni "krivac" prinudne štednje su poreznici, jer je država počela da oporezuje ovaj vid potrošnje.

Tokom 2014. na isplaćenu ličnu potrošnju poslodavaca u velikim firmama je utrošeno svega 380 miliona dinara. Na istu stavku u 2013. je otišlo 2,5 milijardi dinara. U srednjim preduzećima isplaćeno je lane 284 miliona dinara za ovu namenu, a godinu ranije - 1,22 milijarde dinara.

- U ove isplate spadaju međudividende, ali se evidentiraju i svi lični troškovi vlasnika ili preduzetnika isplaćeni za lične potrebe iz imovine preduzeća. Na primer, plaćanje letovanja, zimovanja, uzimanje imovine za lične potrebe vlasnika, članova porodice i slično - objašnjava Snežana Mitrović iz Saveza računovođa Srbije.

- Promenom poreske regulative od 29. maja 2013. godine te isplate se oporezuju, primenom stope 20 odsto na ime poreza na dohodak građana, na bruto osnovicu umanjenu za normirane troškove u visini 20 odsto.

Tokom 2014. godine iz poslovnog života je nestalo 2.148 privrednih društava sa ukupno 18.839 zaposlenih. Ona privredna društva koja su opstala, a koja su iskazala negativan poslovni rezultat, tokom prošle godine evidentirala su za skoro četvrtinu, 24 odsto, veći gubitak iznad visine kapitala.

- Taj gubitak je veći za 278,3 milijarde dinara - objašnjava Snežana Mitrović. - Znači da su izgubili kapital i da im preti stečaj.

Odloženi porezi

Kod malih i mikro pravnih lica uvećana su odložena poreska sredstva u iznosu od 4,5 milijardi dinara i za taj odložen poreski prihod uvećana je neto dobit za 2014. godinu.

- Za evidentiranje odloženog poreskog prihoda nije dovoljno samo postojanje neiskorišćenog poreskog kredita utvrđenog u skladu sa zakonom. Neophodna je i adekvatna procena rukovodstva, da li je izvesno da će preduzeće u narednim periodima ostvariti dovoljno oporezive dobiti koja će moći da se umanji, u godini kada se iskoristi poreski kredit i ukinu odložena poreska sredstva - dodaje Snežana Mitrović iz Saveza računovođa Srbije.

- Činjenica je, međutim, da bi poreski prihodi po osnovu poreza na dobit, narednih godina mogli biti neizvesni, jer su ova mala i mikro pravna lica rešila da sa ovako uvećanim odloženim poreskim sredstvima iskažu u 2014. veću neto dobit, dok će u budućem periodu, kada se iskoristi poreski kredit i ukinu odložena poreska sredstva, to dovesti do manjeg poreskog prihoda i smanjenja neto dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik