Srbiji iz Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu dosad isplaćeno 600 miliona evra

Bez autora
Nov 19 2015

Za deset godina postojanja Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), Srbija je dobila više od 600 miliona evra, rečeno je danas u Berlinu, na obeležavanju desetogodišnjice rada ovog fonda.Sa učešćem od 22 odsto u ukupnom fondu EFSE, Srbija je i najveći korisnik kredita koje preko banaka u matičnim zemljama privrednicima dodeljuje jedan od najvećih mikrofinansijskih fondova u svetu. Najveći deo novca dobila su srpska mala i mikro preduzeća.

Za deset godina postojanja Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), Srbija je dobila više od 600 miliona evra, rečeno je danas u Berlinu, na obeležavanju desetogodišnjice rada ovog fonda.

Sa učešćem od 22 odsto u ukupnom fondu EFSE, Srbija je i najveći korisnik kredita koje preko banaka u matičnim zemljama privrednicima dodeljuje jedan od najvećih mikrofinansijskih fondova u svetu. Najveći deo novca dobila su srpska mala i mikro preduzeća.

- Srbija ima dobar zakonodavni okvir i institucije koje su spremne na saradnju. Srbija je, pored BiH jedna od prvih zemalja sa kojima smo počeli da sarađujemo - rekla je Monika Bek, predsednica Odbora direktora EFSE fonda.

Silvija Visnivski, izvršni direktor kompanije Fajnens in moušn, koja je savetnik za investicije EFSE, kaže da je svaki treći zajam za srpska mala i mikro preduzeća dolazi iz EFSA.

- Trudimo se da podstičemo razvoj nerazvijenih područja, a ne samo velikih gradova poput Beograda i Novog Sada. U ovom trenutku angažovano je 200 miliona evra kredita - kaže Visnivski.

Ona je objasnila da je najveći deo sredstava EFSE na svim tržištima plasiran za kredite mikro i malim preduzećima u urbanim i ruralnim sredinama.

- Međutim, finansiramo i poljoprivrednicike, a jedan deo sredstava odlazi i na kredite za adaptaciju stanova - kaže Bek.

EFSE je aktivan u ukupno 16 zemalja i pokriva jugoistočnu Evropu, Tursku i šest država bivšeg Sovjetskog saveza. Do danas je dodelio više od 680.000 kredita u vrednosti od 4,8 milijardi evra, otvorivši na taj način više od 500.000 novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik