Pomaci u oblasti zaštite životne sredine

Bez autora
Nov 24 2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović izjavila je danas da je oblast životne sredine u Srbiji u poslednje dve godine zabeležila značajne pomake i iz "crvene" oblasti prešla u "zelenu", što potvrđuje i činjenica da je EK spremna da predloži Savetu zemalja EU da se Poglavlje 27 otvori bez početnih merila. Božović je navela da je članovima Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije danas predstavljen Izveštaj o radu Ministarstva za prethodni period, kao i Izveštaj Evropske komisije u delu koji se odnosi na Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene. Ona je podsetila na to da je Ministarstvo moralo da rešava više od 2.000 problematičnih projekata jer nije postojao jasan monitoring izveštaja za utrošena sredstva, pri čemu su oni finansirani na način koji nije omogućavao ispunjavanje obaveza i standarda životne sredine za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović izjavila je danas da je oblast životne sredine u Srbiji u poslednje dve godine zabeležila značajne pomake i iz "crvene" oblasti prešla u "zelenu", što potvrđuje i činjenica da je EK spremna da predloži Savetu zemalja EU da se Poglavlje 27 otvori bez početnih merila.

Božović je navela da je članovima Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije danas predstavljen Izveštaj o radu Ministarstva za prethodni period, kao i Izveštaj Evropske komisije u delu koji se odnosi na Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo moralo da rešava više od 2.000 problematičnih projekata jer nije postojao jasan monitoring izveštaja za utrošena sredstva, pri čemu su oni finansirani na način koji nije omogućavao ispunjavanje obaveza i standarda životne sredine za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Resorno ministarstvo je, kako je dodala, rešilo 80 odsto svih problematičnih projekata koji su finansirani iz fondova EU, a sprovodi i infrastrukturne projekte vredne 100 miliona evra.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je na taj način povratilo poverenje i pokazalo da ima kapacitete da dobro upravlja novcem.

Predstavnici ovog ministarstva ukazali su na to da su predviđena sredstva za izradu projekata sanacije deponija, a da je potrebno da se ubrza otvaranje regionalnih centara za odlaganje otpada.

U Srbiji ima ukupno 156 opštinskih nesanitarnih legalnih deponija, pri čemu su za 28 urađeni projekti sanacije i rekultivacije, dok je na 12 započeta implementacija projekata, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik