Uz zimnicu nema zime

Bez autora
Nov 24 2015

Novoosnovani pogon za proizvodnju domaće zimnice koji je, kao socijalno preduzeće, osnovalo udruženje žena "Ruža", ima osam stalno zaposlenih radnica, a jedna od njih je i Zorica Stoiljković. Prethodno se bavila vezom, tkanjem i drugim starim zanatima, bila i gerontodomaćica, te pružala podršku osobama sa invaliditetom... Ovo je kruna našeg višegodišnjeg rada. Sve radimo ručno, u našoj kuhinji, gde se trudimo da oživimo recepte naših baka i iskoristimo bogatu prirodu ovog kraja, kaže Zorica, naglašavajući da je pogon otvoren u okviru projekta pod nazivom "Socijalno preduzetništvo za socijalno odgovorno društvo", koji su sa 20.000 evra podržli EU i Vlade Švajcarske, u okviru programa PROGRES.

Novoosnovani pogon za proizvodnju domaće zimnice koji je, kao socijalno preduzeće, osnovalo udruženje žena "Ruža", ima osam stalno zaposlenih radnica, a jedna od njih je i Zorica Stoiljković. Prethodno se bavila vezom, tkanjem i drugim starim zanatima, bila i gerontodomaćica, te pružala podršku osobama sa invaliditetom...

- Ovo je kruna našeg višegodišnjeg rada. Sve radimo ručno, u našoj kuhinji, gde se trudimo da oživimo recepte naših baka i iskoristimo bogatu prirodu ovog kraja - kaže Zorica, naglašavajući da je pogon otvoren u okviru projekta pod nazivom "Socijalno preduzetništvo za socijalno odgovorno društvo", koji su sa 20.000 evra podržli EU i Vlade Švajcarske, u okviru programa PROGRES.

I iz opštinske kase je izdvojeno deset odsto ukupnog budžeta, pa je proizvodnja organizovana u renoviranoj i kompletno opremljenoj kuhinji nekadašnjeg preduzeća "Polet", gde su posao dobile žene iz najugroženijih socijalnih grupa. Jer, plan je da se deo profita uloži u unapređenje socijalnih usluga u opštini.

- Ovo preduzeće je zamišljeno kao poligon za niz novih programa i projekata. Očekujemo dalju podršku opštine, države i donatora, kako bismo, umesto privremenih i povremenih poslova, obezbedili stalna radna mesta za mnogo više žena iz marginalizovanih grupa - kaže Slobodanka Pavlović, predsednica UO "Ruže", dok direktor istoimenog socijalnog preduzeća, Predrag Stošić, napominjući da prave sve vrste ajvara, te pekmez i džemove od voća iz planinskog dela opštine, odnosno sela koja gravitiraju prema Radan planini, dodaje da sedmično mogu da isporuče 500 jedinica, mahom za regionalno tržište, iako imaju porudžbine i iz Beograda.

Misija

Otvaranje socijalnog preduzeća u Lebanu je jedan od 20 projekata koje je ove godine - sa ukupno 400.000 evra - podržao donatorski program PROGRES. Koordinatorka Biljana Kerić kaže da tako pokazuju i da civilno društvo može biti snažan partner pri rešavanju problema u zajednici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik