Stečaj za neprodate firme od nove godine?

Bez autora
Nov 24 2015

Za Rafineriju nafte iz Beograda stigla je jedna ponuda za privatizaciju, ali preostalih 288 matičnih neprodatih preduzeća sa strepnjom će čekati Novu godinu. Do tada bi trebalo da se okonča privatizacija u Srbiji, a za one u kojima ona ne bude sprovedena, Agencija za privatizaciju će podneti predlog za pokretanje stečaja. Tako makar stoji u Zakonu o privatizaciji. Izuzetak je 17 strateških preduzeća koja su pod zaštitom države do kraja maja naredne godine. U njima radi oko 20.000 ljudi. U preostalim neprodatim firmama, pre socijalnih programa, radilo je još oko 50.000 ljudi. Ukoliko se spisak zaštićenih ne produži, država dugove ne konvertuje u vlasništvo ili jednostavno ne prolongira privatizaciju - stečaj će im doneti otkaze.

Za Rafineriju nafte iz Beograda stigla je jedna ponuda za privatizaciju, ali preostalih 288 matičnih neprodatih preduzeća sa strepnjom će čekati Novu godinu. Do tada bi trebalo da se okonča privatizacija u Srbiji, a za one u kojima ona ne bude sprovedena, Agencija za privatizaciju će podneti predlog za pokretanje stečaja. Tako makar stoji u Zakonu o privatizaciji.

Izuzetak je 17 strateških preduzeća koja su pod zaštitom države do kraja maja naredne godine. U njima radi oko 20.000 ljudi. U preostalim neprodatim firmama, pre socijalnih programa, radilo je još oko 50.000 ljudi. Ukoliko se spisak zaštićenih ne produži, država dugove ne konvertuje u vlasništvo ili jednostavno ne prolongira privatizaciju - stečaj će im doneti otkaze.

- Mislim da je, osim u slučaju nekoliko preduzeća, to kraj, te da će doći do prodaje imovine ili eventualno će se, ako je to potrebno, prodavati kao pravno lice - smatra Branko Radulović, profesor Pravnog fakulteta.

- Čuo sam da se u nekim slučajevima podnosi UPPR na inicijativu sindikata. Za veliki broj tih preduzeća, Unapred pripremljeni plan reorganizacije, osim ako nije reč o likvidacionom planu, nije realna opcija. Naravno postoje izuzeci gde je to potrebno učiniti.

Ni u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata ne vide drugačiji rasplet. Veruju da će početak 2016. većini doneti stečaj i likvidaciju.

- Mi upravo vodimo borbu da se nekako spase IMR, urađen je UPPR i on pokazuje da ima smisla da fabrika nastavi da radi - kaže Ranka Savić, predsednica ASNS.

- Pod zaštitotm države su samo do kraja maja, ali verujem da će Vlada morati da nađe trajno rešenje. To su "Galenika", "Petrohemija", "Jumko", "Resavica". Bojim se da svi ostali idu u stečaj. To je ogroman problem.

Za Rafineriju nafte iz Beograda stigla je jedna ponuda. Beogradski konzorcijum "Virom grup" i "Saut frontir" ponudio je 804.600 evra, tačno 3,33 evra više od početne cene, za ovo preduzeće. Ugovor će biti sklopljen kada Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdi da ne postoje nikakve smetnje.

Gašenje

U susret kraju privatizacije Ministarstvo privrede najavljuje gašenje Agencije za privatizaciju. Zakon još nije gotov, ali bi, prema ranijim najavama, trebalo da predvidi izmeštanje grupe ljudi u Ministarstvo privrede. Centar za stečaj već je preuzela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Neizvesno je hoće li Agencija dočekati Novu godinu, a tako i ko će biti nadležan za predlaganje stečaja.

Gazdu čeka i Dvorana Doma sindikata

Rok za završetak privatizacije važi pre svega za društveni kapital. Veliki deo preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju je, međutim, već promenio formu i postao državno vlasništvo. Iz ugla Međunardonog monetarnog fonda, kraj privatizacije je važan da bi prestali troškovi budžeta za ova preduzeća. Bila ona državna ili društvena.

U društvenom vlasništvu su, na primer, "Beogradski sajam", Dvorana Doma sindikata, PIM, "Varoš kapija", "Novi Sad gas", "Kvalitet Niš", "Industrija obuće Beograd"... S druge strane u privatizaciji su i "Jat tehnika", koja je 100 odsto državna, "Jat apartmani", "Slavija hoteli", gde je vlasnik Republika Srbija. Ona je vlasnik i "Pro tenta" i "Kolubara usluga", koje upošljavaju 2.100 i 1.500 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik