Kina će finansirati značajne projekte u Srbiji

Bez autora
Nov 29 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Pekingu da kineske kompanije razmatraju ulaganje od 300 miliona evra kako bi se napravila fabrika šavnih cevi pri smederevskoj Železari. Vučić je rekao da bi to bio spas ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, i napomenuo da su tokom posete Kini potpisani za Srbiju veoma važni ugovori o pruzi Beograd–Budimpešta, ali i Memorandum o smederevskoj Železari. Kada je reč o Železari Smederevo, imali smo dobar i dugačak sastanak sa predstavnicima kompanije HBIS. Oni imaju najveću čeličanu u Kini. Velika je kriza u industriji čelika u Evropi i svetu, i to zbog velikih zaliha koje imaju kineske kompanije i veoma niske cene, objasnio je on. Prema njegovim rečima, sve čeličane u Evropi se manje-više zatvaraju, a ovo je velika prilika za Srbiju.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Pekingu da kineske kompanije razmatraju ulaganje od 300 miliona evra kako bi se napravila fabrika šavnih cevi pri smederevskoj Železari.

Vučić je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da bi to bio spas ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, i napomenuo da su tokom posete Kini potpisani za Srbiju veoma važni ugovori o pruzi Beograd–Budimpešta, ali i Memorandum o smederevskoj Železari.

Kada je reč o Železari Smederevo, imali smo dobar i dugačak sastanak sa predstavnicima kompanije HBIS. Oni imaju najveću čeličanu u Kini. Velika je kriza u industriji čelika u Evropi i svetu, i to zbog velikih zaliha koje imaju kineske kompanije i veoma niske cene, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, sve čeličane u Evropi se manje-više zatvaraju, a ovo je velika prilika za Srbiju.

Jedina molba Srbije u vezi sa smederevskom Železarom jeste da se sačuvaju radna mesta, naveo je premijer i dodao da su to kineski partneri prihvatili jer to za njih nije preveliki teret.

Oni računaju na veći obim posla i više rada. Želimo da dođu, kao i da Železara opstane, jer smo u to uložili mnogo truda i energije, s obzirom na to da je ona nosilac našeg razvoja, napomenuo je Vučić.

Premijer je ukazao na to da bi nova fabrika šavnih cevi bila ogromna razvojna šansa Srbije, budući da se u tom slučaju ne bi izvozio samo sirovi čelik, što bi se osetilo i na BDP-u.

Kada je reč o potpisivanju memoranduma za dve deonice na Koridoru 11, Vučić je rekao da će sa premijerom Kine Li Kećijangom razgovarati o povoljnijim uslovima.

Reč je o izuzetno povoljnom kreditnom aranžmanu, pri čemu ćemo dobiti značajan grejs-period, a o ceni smo se dogovorili – oko 209 miliona evra za 17,8 kilometara puta Surčin–Obrenovac, sa izgradnjom mosta preko Save, što je izuzetno složeno, dodao je on.

Takođe, Vučić je, podsetivši na to da je Vlada Srbije obećala građanima da će do marta ili aprila 2017. godine biti gotov put Beograd–Čačak, naveo da će taj put biti u potpunosti završen, kao i Koridor 11.

On je izrazio očekivanje da će se do 2018. godine privesti kraju i druga deonica, Čačak–Požega, koja je veoma teška jer prolazi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, čime će se Beograd spojiti sa Užicem.

Prema njegovim rečima, jedna deonica će biti produžena prema Crnoj Gori, a druga prema Višegradu.

Premijer je naveo da su se sa kineskim partnerima vodili razgovori i o lukama i investicijama u industrijski park, uz napomenu da je među 13 premijera sa kojima je razgovarao bio i predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Vučić je naveo da je Đukanoviću preneo zainteresovanost Srbije za kupovinu akcija u luci "Bar".

Mi ćemo 2016. godine, posle ozbiljne analize, ako se pokaže kao dobro za Srbiju, dati ponudu i za kupovinu luke "Bar", istakao je on.

Prema njegovim rečima, kineske kompanije su poznate i po tome što 70 odsto otpada recikliraju, a zainteresovani su za izgradnju elektrane u Kostolcu, koja bi kao gorivo koristila otpad.

Javilo se 11 kompanija zainteresovanih za pretvaranje otpada u energiju, a predstoje razgovori na tom planu, dodao je Vučić.

Premijer je, govoreći o izvozu srpskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, rekao da će ta zemlja dozvoliti uvoz junećeg i jagnjećeg mesa, koje samo treba proizvesti.

Ono što smo tražili jeste izvoz mlečnih proizvoda i mislim da ćemo imati uspeha, istakao je Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik