Utvrđen plan privatizacije za 2016.

Bez autora
Dec 24 2015

Predlogom odluke o planu privatizacije za narednu godinu utvrđeni su metode i ciljevi, sa spiskom društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju, uslovima i rokovima za njihovu realizaciju, kao i lokaliteti koji će turistički biti valorizovani. Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte na današnjoj sjednici utvrdio je Predlog odluke o planu privatizacije za 2016. godinu i uputio ga Vladi na usvajanje. Odluka o planu, pripremljena je u skladu sa Zakonom o privatizaciji privrede, a na osnovu dostavljenih predloga ministarstava, državnih fondova i tenderskih komisija Savjeta. Odlukom su utvrđeni ciljevi i metode privatizacije, sa spiskom društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju, te uslovima i rokovima za njihovu realizaciju, kao i lokaliteti koji će se turistički valorizovati. Poseban dio Odluke odnosi se na socijalne aspekte privatizacije.

Utvrđen plan privatizacije za 2016Predlogom odluke o planu privatizacije za narednu godinu utvrđeni su metode i ciljevi, sa spiskom društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju, uslovima i rokovima za njihovu realizaciju, kao i lokaliteti koji će turistički biti valorizovani.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i Savjeta Milo Đukanović, utvrdio je Predlog odluke o planu privatizacije za 2016. godinu i uputio ga Vladi na usvajanje.

„Odluka o planu, pripremljena je u skladu sa Zakonom o privatizaciji privrede, a na osnovu dostavljenih predloga ministarstava, državnih fondova i tenderskih komisija Savjeta. Odlukom su utvrđeni ciljevi i metode privatizacije, sa spiskom društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju, te uslovima i rokovima za njihovu realizaciju, kao i lokaliteti koji će se turistički valorizovati. Poseban dio Odluke odnosi se na socijalne aspekte privatizacije“, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, Odluka o planu biće realizovana posredstvom tenderske prodaje akcijskog kapitala, kao i modelom privatno-javnog partnerstva i prodajom akcija državnih fondova na berzi.

Kada je riječ o tenderskoj prodaji, Odlukom je predviđeno da će se nastaviti sa sprovođenjem već objavljenih tendera za Institut „dr Simo Milošević“ – Igalo i Novi duvanski kombinat – Podgorica.

„Pripremiće se i sprovesti tenderi za privatizaciju društava: Montecargo AD - Podgorica, Montenegro airlines, AD Podgorica Marina Bar AD – Bar, Luku Bar AD – Bar, HG Budvanska rivijera, HTP Ulcinjska rivijera AD Ulcinj i Instituta za crnu metalurgiju AD Nikšić“, navodi se u saopštenju.

Na osnovu modela privatno-javnog partnerstva otpočeće se, ili nastaviti, postupci turističke valorizacije: VTK Mediteran Žabljak, Donja Arza Herceg Novi, Turistički kompleks Ecolodge Vranjina, Kolašin 1600, Bjelasica i Komovi, Lokalitet između Njivica i ušća Sutorine, Velika plaža Ulcinj, Ada Bojana Ulcinj, Vojno-turistički kompleks Bigovo- Trašte Kotor, Kraljičina plaža (Dubovica 1), HTP Ulcinjska rivijera AD Ulcinj – Kamp Neptun, lokalitet predviđen za nautičko-turistički kompleks u Kotoru (NTC Marina Kotor), Uvala Masline – Utjeha za rt Odrač u Baru,Vojno-turistički kompleks Valdanos Ulcinj, Kasarna Gornji Klinci – Herceg Novi, Dobra luka Herceg Novi, Skladište Morinj Kotor i Skladište Dobre vode Bar.

Počeće ili će biti nastavljeni postupci turističke valorizacije i za Skladište Kopita Kolašin, Skladište Rakite Herceg Novi, Motel Šas sa Vladimir ekonomijom Ulcinj, Skijalište Savin kuk Žabljak, Lokalitet Kabala for Herceg Novi, Vojno-turistički kompleks Ostrvo cvijeća i zemljište Prevlaka, lokaliteti obuhvaćeni Prostornim planom posebne namjene Bjelasica i Komovi – Cmiljača, Lokalitet Buljarica – opštine Bar i Budva, Lokalitet Gornji Ibar Rožaje, Lokacija u okviru nepokretnog kulturnog dobra Kulturno-istorijske cjeline Virpazar i Pošta Crne Gore AD Podgorica.

„Na današnjoj sjednici Savjet je prihvatio i Informaciju o aktivnostima na realizaciji Ugovora o kupoprodaji hotela As između HTP Budvanska rivijera, Vlade Crne Gore i AD ZAO Nega tours Moskva, zaključenog 24. maja 2002. godine, te Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela As između Vlade Crne Gore i AD ZAO Nega Tours zaključenog 24. maja 2002. godine i Aneks br.1 Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela As između Vlade Crne Gore, AD ZAO Nega tours i Montena Invest LTD. zaključenog 17. februara 2014. godine“, kaže se u saopštenju.

Nakon razmatranja Informacije, Savjet je predložio Vladi da zaduži Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Zaštitnicu imovinsko pravnih interesa Crne Gore da, u ime Vlade Crne Gore, u roku od 15 dana pokrene postupak raskida Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela As i Aneksa br.1 Ugovora, kao i Ugovora o kupoprodaji hotela.

Kako se dodaje, u saradnji sa HG Budvanska rivijera pokrenuće se i procedura za aktiviranje i naplatu bankarske garancije. Savjet je predložio Vladi da, u skladu sa Ugovorom o prodaji udijela u Montenegro defence industry d.o.o Podgorica, imenuje revizorsku kuću za nadzor ispunjenja ugovornih obaveza Kupca (Konzorcijuma kompanija A.T.L. – Atlantic Technologies Ltd iz Izraela i CPR-Impex iz Republike Srbije).

„Na sjednici Savjeta donešena je i Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju Tenderske komisije za valorizaciju lokaliteta Buljarica, na teritoriji opština Bar i Budva“, saopšteno je iz Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik