Uvođenje reda u rad javnih preduzeća

Bez autora
Dec 30 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije izjavio je da je namera Vlade Srbije da zakonskim rešenjima koja treba da budu usvojena što pre uvede red u javnim preduzećima, kako bi njihov rad bio što efikasniji.On je, na predstavljanju Nacrta zakona o javnim preduzećima u Privrednoj komori Srbije, istakavši značaj ovih preduzeća, ukazao na to da bi novi zakon mogao biti primenjen već u prva tri meseca naredne godine.

Uvođenje reda u rad javnih preduzećaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je namera Vlade Srbije da zakonskim rešenjima koja treba da budu usvojena što pre uvede red u javnim preduzećima, kako bi njihov rad bio što efikasniji.

Sertić je, na predstavljanju Nacrta zakona o javnim preduzećima u Privrednoj komori Srbije, istakavši značaj ovih preduzeća, ukazao na to da bi novi zakon mogao biti primenjen već u prva tri meseca naredne godine.

On je, navodeći da je pod neposrednom kontrolom države 36 javnih preduzeća, predočio da je veći problem uvođenje reda u preduzeća koja su u nadležnosti lokalnih samouprava.

Lokalne samouprave, kako je ocenio, nemaju kapaciteta, niti snage da sprovedu potrebne kontrole, zbog čega su neophodne mere usmerene na to da se spreče zloupotrebe, i to kroz pronalaženje načina da to ne bude centralizacija u negativnom kontekstu.

Ministar je ukazao na to da je za uvođenje reda u rad javnih preduzeća neophodna transparentnost, ali da mora da se nađe balans između podataka koji bi trebalo da budu dostupni javnosti kako bi se pratio rad preduzeća, i očuvanja poslovne tajne.

To sve, kako je naveo, ima za cilj smanjenje korupcije i povećanje efikasnosti rada preduzeća.

Prema njegovim rečima, preduzećima se mora dati mogućnost da funkcionišu u ekonomskom sistemu kao dobra i konkurentna preduzeća, koja mogu da idu na evropsko, rusko ili bilo koje drugo tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik