Žensko preduzetništvo doprinosi ekonomskom rastu

Bez autora
Jan 04 2016

Aktivnijim uključivanjem žena u privredni život podstiču se aktivnosti malih i srednjih preduzeća i ukupni ekonomski rast, zbog čega u narednom periodu treba još više raditi na unaprijeđenju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori. Iz Stručne službe PKCG je saopšteno da je stvaranje preduzetničke atmosfere za žene, obezbjeđivanje boljeg pristupa finansijama, kao i potrebnih znanja i vještina, njihova promocija, motivacija i umrežavanje, put podsticanja privredne aktivnosti MSP sektora, a time i ukupnog ekonomskog rasta.

Žensko preduzetništvo doprinosi ekonomskom rastuAktivnijim uključivanjem žena u privredni život podstiču se aktivnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) i ukupni ekonomski rast, zbog čega u narednom periodu treba još više raditi na unaprijeđenju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Iz Stručne službe PKCG je saopšteno da je stvaranje preduzetničke atmosfere za žene, obezbjeđivanje boljeg pristupa finansijama, kao i potrebnih znanja i vještina, njihova promocija, motivacija i umrežavanje, put podsticanja privredne aktivnosti MSP sektora, a time i ukupnog ekonomskog rasta.

“Aktivnije uključivanje žena u privredni život i procese donošenja odluka doprinijelo bi privrednom progresu”, kazali su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori je, kako je ocijenjeno, još nedovoljno razvijeno.

“To potvrđuju i podaci Monstata, prema kojima su žene vlasnice u 9,6 odsto ukupnog broja aktivnih preduzeća. I taj procenat je upitan, jer se nerijetko dešava da žena samo fiktivno registruje preduzeće, koje je u stvarnom vlasništvu njenog muškog srodnika”, naveli su iz PKCG.

Statistika pokazuje da je u Crnoj Gori više od 60 odsto žena završilo fakultet, a gotovo 70 odsto njih ima magistarsko zvanje.

“To je potencijal koji bi mogao značajno da doprinese demokratskim procesima u zemlji i da promijeni njihovu dinamiku, podižući kvalitet života žena i muškaraca. U prethodnim godinama više je primjera da su se žene dokazale uspješnim poslovanjem, primjenom novih ideja i rješenja u organizaciji i upravljanju preduzećima, uprkos i daljoj prisutnosti diskriminatornog mišljenja da žene nijesu sposobne da postanu uspješne preduzetnice”, smatraju u PKCG.

Poslovni ambijent, kako su dodali, pruža jednake uslove za otpočinjanje biznisa i ženama i muškarcima. Bez obzira na jednakost pred zakonom, žene i dalje doživljavaju prepreke u pogledu naslijeđivanja i posjedovanja imovine.

„Prosječna plata žena je 14 odsto niža u odnosu na prosječnu zaradu muškaraca. Žene se nalaze na poslovima koji su manje plaćeni u odnosu na muški dio populacije”, podsjetili su iz PKCG.

Oni su ocijenili da su obezbjeđivanje jednakih zarada, adekvatnih i dostupnih servisa za brigu o djeci i starima, optimalno trajanje porodiljskog odsustva za majke i očeve, razvijanje stimulativnih mjera za zapošljavanje žena, kao i njihovo učešće u svim sferama života, neki od instrumenata kojima se mogu podržati žene da pruže puni doprinos bilo kom procesu.
Iz PKCG su, odgovarajući na pitanje koliko je Vlada spremna da pomogne u ekonomskom osnaživanju žena, kazali da izvršna vlast radi na kreiranju politika koje imaju za tendenciju unaprijeđenje ženskog preduzetništva.

“Usvojena je Strategija za razvoj ženskog preduzetništva od prošle do 2020. godine sa Akcionim planom za prošlu godinu, u čijoj izradi je učestvovala PKCG. Cilj Strategije je podsticanje bržeg i lakšeg ekonomskog osnaživanja žena, kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i pružanju podrške stvaranju njihovog preduzetničkog potencijala, što će doprinijeti razvoju postojećih, kao i stvaranju novih preduzeća, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju MSP sektora i preduzetništva”, objasnili su iz PKCG.

Finansiranje i sufinansiranje ženskog preduzetništva prepoznato je kao oblast kojoj se poklanja posebna pažnja u programskim aktivnostima Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i Investiciono razvojnog fonda (IRF) preko posebnih kreditnih linija za žene, po sniženim kamatnim stopama

Prema podacima ZZZ od 1999. godine za nezaposlene žene odobreno 4,05 hiljada kredita ili 17,7 miliona EUR.

„PKCG, asocijacija koja objedinjuje i zastupa interese svih preduzeća u okviru svojih redovnih aktivnosti podržava razvoj ženskog preduzetništva. Od 2006. godine aktivan je Odbor za žensko preduzetništvo kojeg čine 20 uspješnih preduzetnica, odnosno vlasnika MSP iz različitih privrednih grana. Aktivnosti Odbora usmjerene su na osnaživanja preduzetnica kroz edukacije i umrežavanje, učestvovanje u projektima i korišćenje EU sredstava, identifikovanje i otklanjanje barijera u poslovanju, kao i podsticanje 'klime' za žensko preduzetništvo“, precizirali su iz PKCG.

Komora je, u okviru ADRIATinn projekta, osnovala Helpdesk na kojem, dva stalno angažovana eksperta, preduzetnicama besplatno pomažu iz oblasti prava i finansija. Kroz taj projekat realizuje se i mentorski program za sedam preduzeća od kojih su četiri u vlasništvu žena.

„U cilju poboljšanja razvoja ženskog preduzetništva, u narednom periodu treba se fokusirati na poboljšanje položaja žene u društvu - povećanje broja žena osnivača, jednak tretman na radnom mjestu, na edukacije, odnosno organizovanje informativnih seminara i sastanaka i/ili pružanje informacija onima koji žele da počnu i razvijaju biznis”, smatraju u PKCG.

Iz PKCG je saopšteno da je veoma važno promovisanje ženskih preduzetničkih mreža, kao izvora znanja o ženskom preduzetništvu i saradnje između domaćih i međunarodnih mreža, što može olakšati preduzetničke poduhvate koje pokreću žene.

“Osim permanentnog praćenja i analiza poslovanja, podsticanju razvoja ženskog preduzetništva može doprinijeti i medijska promocija uspješnih žena preduzetnica”, zaključeno je iz PKCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik