Privreda traži poreske olakšice za izvoznike i investitore

Bez autora
Jan 24 2016

Na sastanku rukovodstava privrednih komora Sarajevskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Bosanskopodrinjskog kantona, održanom u Sarajevu, razmatran je novi prijedlog Zakona o porezu na dobit, o kome se u komorskom sistemu vodila rasprava i tokom 2014. godine.Privredne komore ocijenile su da će kresanje poreznih poticaja i oslobađanja iz važećeg Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH, kako se predviđa novim zakonskim rješenjima, direktno dovesti do smanjivanja obima domaćih i stranih investicija, što bi moglo imati nepovoljne efekte na implementaciju reformske agende.

Privreda traži poreske olakšice za izvoznike i investitoreNa sastanku rukovodstava privrednih komora Sarajevskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Bosanskopodrinjskog kantona, održanom u Sarajevu, razmatran je novi prijedlog Zakona o porezu na dobit, o kome se u komorskom sistemu vodila rasprava i tokom 2014. godine.

Novi prijedlozi

Privredne komore ocijenile su da će kresanje poreznih poticaja i oslobađanja iz važećeg Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH, kako se predviđa novim zakonskim rješenjima, direktno dovesti do smanjivanja obima domaćih i stranih investicija, što bi moglo imati nepovoljne efekte na implementaciju reformske agende.

Kako brojni prijedlozi koje su ranije upućivale kantonalne i Privredna komora FBiH nisu prihvaćeni, poslovni sektor, na tragu zadovoljavajućeg rješenja, utvrdio je nove prijedloge u pravcu poboljšavanja teksta Zakona.

Ono oko čega su se privredne komore Sarajeva, Tuzle, Goražda i Bihaća složile jeste da se u novi tekst Zakona obavezno treba integrirati novi član, prema kojem se obveznik, koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit, ostvario neto izvoz do 30 posto od ukupno ostvarenog prihoda, oslobađa plaćanja poreza na dobit srazmjerno procentu učešća izvoza u ukupno ostvarenom prihodu, kao i da se obveznik koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit, neto izvozom ostvario više od 30 posto od ukupno ostvarenog prihoda, u potpunosti oslobađa plaćanja poreza na dobit za tu godinu.

Oprema bez poreza

Drugi važan prijedlog poslovnog sektora jeste da se poreznom obvezniku koji izvrši investiranje u proizvodnu opremu u vrijednosti od više od 50 posto ostvarene dobiti tekućeg poreznog perioda, umanjuje obaveza obračunatog poreza na dobit za 50 posto iznosa u godini investiranja, odnosno da se poreznom obvezniku koji u perodu od pet uzastopnih godina izvrši investiranje u ukupnom iznosu od 20 miliona maraka, s tim da u prvoj godini investira četiri miliona maraka, umanjuje obaveza obračunatog poreza na dobit za 100 posto iznosa u godinama investiranja.

Čuvanje konkurentnosti bh. privrede

Amandmanski prijedlozi komorskog sistema na prijedlog Zakona o porezu na dobit na tragu su rješenja koje daje prostora kako za ubiranje javnih prihoda, tako i za poticanje, očuvanje i unapređenje investicionih aktivnosti i očuvanje konkurentnosti domaće privrede, ocjena je komora i apelira se na delegate oba doma Parlamenta FBiH da u potpunosti prihvate ove prijedloge. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik