Zajam se lakše vraća uz manju kamatu

Bez autora
Jan 25 2016

Smanjuje se nivo kredita koje ne mogu da naplate i to od novembra i taj trend će se nastaviti u ovoj i sledećoj godini. Vrednost nenaplativih zajmova u posedu evropskih banaka, kako navodi Evropska bankarska agencija, iznosi više od 900 milijardi evra, što je jednako godišnjem bruto društvenom proizvodu Španije i 7,3 odsto Evropske unije. Kod nas je vrednost loših zajmova oko 3,5 milijardi dinara, ili nešto ispod 19 odsto od ukupno odobrenih pozajmica, s tendencijom da se i dalje popravlja.- Popravlja se urednost u vraćanju bankarskih kredita. Docnja je kod preduzeća smanjena sa 20 na 19,3 odsto, a kod građana sa 17,4 odsto na 16,3 odsto. Prvi put u 2015. godini imamo učešće loših kredita ispod 20 odsto, što je dobar podatak i taj trend smanjivanja se nastavlja.

Zajam se lakše vraća uz manju kamatuSmanjuje se nivo kredita koje ne mogu da naplate i to od novembra i taj trend će se nastaviti u ovoj i sledećoj godini.

Vrednost nenaplativih zajmova u posedu evropskih banaka, kako navodi Evropska bankarska agencija, iznosi više od 900 milijardi evra, što je jednako godišnjem bruto društvenom proizvodu Španije i 7,3 odsto Evropske unije. Kdo nas je vrednost loših zajmova oko 3,5 milijardi dinara, ili nešto ispod 19 odsto od ukupno odobrenih pozajmica, s tendencijom da se i dalje popravlja.

- Popravlja se urednost u vraćanju bankarskih kredita - ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Docnja je kod preduzeća, ukazuje Dugalić, smanjena sa 20 na 19,3 odsto, a kod građana sa 17,4 odsto na 16,3 odsto. Prvi put u 2015. godini imamo učešće loših kredita ispod 20 odsto, što je dobar podatak i taj trend smanjivanja se nastavlja.

- Kada je u pitanju Evropa, nenaplativi krediti su najveći u Ukrajini, gde su lane dostigli 48 odsto, a očekujemo da će u ovoj godini porasti na 49 odsto - smatra Karlo Vivaldi, direktor Sektora za poslovanje u regionu Centralnoistočne Evrope Unikredit banke. - Srbija bi u 2017. godini mogla da smanji nivo zajmova koji se ne vraćaju na oko 18 odsto.

Jedan od glavnih faktora koji pomaže u smanjivanju loših kredita je pad kamatnih stopa kako u Evropi, tako i kod nas. Ekonomsko okruženje za banke koje posluju u regionu centralne i istočne Evrope je do sada bilo pozitivno i uprkos nekim izuzecima većina zemalja je regiona je zabeležila ekonomski rast.

U narednom periodu očekuje se dalji ekonomski rast, što će dati dodatni podsticaj kreditiranju. Udeo nenaplativih kredita trebalo bi da se smanji, ukazuju analitičari Unikredita.

- Manje kamate omogućavaju i firmama i građanima da refinansiraju svoje obaveze pod povoljnijim uslovima i da umanje rate - kaže Mlađan Kovačević, ekonomista. - To im olakšava otplatu i time se smanjuju dugovanja. S druge strane, banke su počele da otpisuju i prodaju zajmove koje ne mogu da naplate, što ih rasterećuje i otvara prostor za nove kredite.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik