Mala i srednja mogu da očekuju veću finansijsku podršku

Bez autora
Jan 27 2016

Mala i srednja preduzeća u Srbiji mogu očekivati znatno veću finansijsku podršku države u ovoj godini. Sada kada za sobom ostavljamo privatizaciju društvenih preduzeća i raščišćavamo prošlost, dajemo u ovoj godini prednost podršci zdravoj privredi, uspešnima i onima koji su pokazali da to mogu.Osim finansijske podrške, inicijativa republičke vlade da 2016. godine bude proglašena za Godinu preduzetništva u Srbiji obuhvatiće i različite vrste obuke za MSP, ali niz zakonodavnih aktivnosti koje će biti usmerene na stvaranje boljeg privrednog okruženja za razvoj preduzetništva.

Važno je da ukažemo na dobre preduzetnikeMala i srednja preduzeća u Srbiji mogu očekivati znatno veću finansijsku podršku države u ovoj godini, najavila je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede za sektor MSP na konferenciji „Podrška preduzetništvu kroz četvrti izbor za EY Preduzetnika godine“.

„Sada kada za sobom ostavljamo privatizaciju društvenih preduzeća i raščišćavamo prošlost, dajemo u ovoj godini prednost podršci zdravoj privredi, uspešnima i onima koji su pokazali da to mogu”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, osim finansijske podrške, inicijativa republičke vlade da 2016. godine bude proglašena za Godinu preduzetništva u Srbiji obuhvatiće i različite vrste obuke za MSP, ali niz zakonodavnih aktivnosti koje će biti usmerene na stvaranje boljeg privrednog okruženja za razvoj preduzetništva.

„Naš cilj je da mala i srednja preduzeća budu u fokusu vladine politike, ali i javnosti, kako bismo uspešnim primerima, kao što su to preduzetnici koji učestvuju u takmičenju za EY Preduzetnika godine, ohrabrili druge, posebno mlade da preuzmu svoj život u sopstvene ruke“, istakla je Katarina Obradović.

Obradović Jovanović je, uz ocenu da javnost pre svega zanimaju direktni podsticaji, podsetila da je država podržala MSP sektor i bespovratnim sredstvima za nabavku opreme, kao i da će ovaj program biti nastavljen i ove godine. Ona je kao primer podrške navela i liniju APEX kredita vrednih 300 miliona evra.

Prema njenim rečima, takve i slične mere će biti nastavljene, a trend je da se radi na dugoročnijim programima, kako bi, na primer, krediti bili jeftiniji, na duži rok otplate i uz manje kolaterala.

Obradović Jovanović je objasnila da je podrška usmerena ravnomerno na sve, a od 2017. će biti definisana četiri prioritetna sektora privrede za koje će biti predviđene posebne mere podrške. Prema njenim rečima, ti sektori će biti odabrani uz sugestije i učešće privrednika i stručne javnosti. Ona je navela da je cilj resornog ministarstva da ove godine, koja je proglašena „Godinom preduzetništva“, afirmiše preduzetništvo na zdravim osnovama koje može da donese boljitak Srbiji.

Obradović Jovanović je navela da je iz ugla ministarstva domaći i strani investitor jednako važan, jer svaki od njih donosi nov kapital, radna mesta i mogućnost za malu privredu da se uključi u tokove posla. Ona je naglasila da nijedna zemlja ne sme da bazira razvoj na stranim kompanijama, a da zanemari razvoj malih i srednjih, koje nemaju pojedinačno tako veliki uticaj, ali zajedno imaju veliku snagu.Za najboljeg preduzetnika u 2015. godini prijavilo se najviše kandidata od 2012. godine, kada je revizorsko konsultantska kompanija EY pokrenula ovaj globalni program i u Srbiji, s ciljem da promoviše preduzetnički duh i inicijativu i odaje priznanje ljudima koji su postigli uspeh svojom upornošću, vizijom i inovativnošću.

„Izuzetno smo ponosni što već četvrtu godinu za redom uz program EY Preduzetnik godine možemo da posvedočimo o tome koliko su inspirativne preduzetničke priče u Republici Srbiji“, izjavio je Ivan Rakić, partner u Poreskom odeljenju kompanije EY u Srbiji. „Ovo je godina u kojoj imamo rekordni broj kandidata, što potvrđuje da u Srbiji postoji potencijal, kao i to da dobre ideje u kombinaciji sa vrednim radom mogu dovesti do uspeha“, istakao je Rakić, dodavši da u ovogodišnjem takmičenju učestvuje 28 kandidata iz 27 kompanija, koje posluju u devet industrija u 18 gradova Srbije.

„Godina preduzetništva počela je sa izvanrednim kandidatima, pa će žiri i ovaj put imati tešku odluku da odabere najboljeg koji će se nadmetati u Monte Karlu za najprestižniju titulu EY Svetski preduzetnik godine“, ocenio je Darko Budeč, vlasnik kompanije Buck i prvi predstavnik Srbije na izboru za najboljeg svetskog preduzetnika, a sada član nezavisnog žirija koji će od osam finalista izabrati najboljeg preduzetnika u 2015. godini. „Nadam se da će izuzetno pozitivan utisak o srpskom preduzetništvu koji su naši predstavnici ostvarili svojim učeščem na dosadašnim takmičenjima u Monte Karlu biti potvrđen i ove godine, kao i da će njihov uspeh i poslovni kontakti koje su ostvarili sa najboljim preduzetnicima iz celog sveta, biti dodatni podsticaj za preduzetnike u Srbiji da se bore za lidersku poziciju na globalnom tržištu“, istakao je Budeč.

„ProCredit banka, nakon deceniju i po poslovanja u Srbiji, je do sada plasirala u MSP sektor blizu 4 milijarde evra“, izjavila je Svetlana Tolmačeva Dingarac predsednik Izvršnog odbora. „Naša posvećenost ovom sektoru najjasnije se ogleda u činjenici da u našem trenutnom portfoliju kredita, ovaj sektor dominira sa 88 odsto učešća. Nastavićemo da pružamo značajan podstrek svim domaćim privrednicima i preduzetnicima, kako bi nastavili da investiraju u modernizaciju svog poslovanja, primenjuju tehnološke i druge inovacije i otvaraju nova radna mesta“, rekla je ona.

Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano 23. februara u hotelu Hajat u Beogradu, a naš predstavnik će konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik