RS jednostavniji za ulaganje od Federacije

Bez autora
Feb 02 2016

Na listi Svjetske banke o lakoći poslovanja, BiH u segmentu osnivanja poduzeća i izdavanja građevinskih dozvola zauzima 175., odnosno 171. mjesto na listi od 189 država. Višemjesečni proces izdavanja nužnih dokumenata, kao i visoka stopa doprinosa koji se nameću poslodavcu ostavljaju BiH pri dnu popisa poželjnih zemalja za investiranje.Prema zakonu, samo na početku registracije gospodarskog subjekta u FBiH treba pripremiti deset dokumenata i otići na najmanje pet različitih adresa. Tek ako su svi ti dokumenti u redu, registracija tvrtke će se završiti za 37 radnih dana. Međutim, praksa je pokazala da taj proces traje mnogo dulje. Situacija u entitetu Republika Srpska je nešto drukčija.

RS jednostavniji za ulaganje od FederacijeNa listi Svjetske banke o lakoći poslovanja, BiH u segmentu osnivanja poduzeća i izdavanja građevinskih dozvola zauzima 175., odnosno 171. mjesto na listi od 189 država.

Višemjesečni proces izdavanja nužnih dokumenata, kao i visoka stopa doprinosa koji se nameću poslodavcu ostavljaju BiH pri dnu popisa poželjnih zemalja za investiranje, javlja Al Jazeera.

Prema zakonu, samo na početku registracije gospodarskog subjekta u FBiH treba pripremiti deset dokumenata i otići na najmanje pet različitih adresa. Tek ako su svi ti dokumenti u redu, registracija tvrtke će se završiti za 37 radnih dana. Međutim, praksa je pokazala da taj proces traje mnogo dulje.

Situacija u entitetu Republika Srpska je nešto drukčija. Uveden je jednošalterski sustav, a i dodatne olakšice. Te sudske pristojbe u Republici Srpskoj su ukinute, dok su u Federaciji 210 eura. Notarske naknade u RS iznose 22,5 eura, a u FBiH 180. Dok je minimalni kapital u RS-u pola eura, u FBiH posao se počinje s najmanje tisuću eura.

Tako su neki investitori potrošili vrijeme i novac na vađenje mnogobrojnih dokumenata, suglasnosti i mišljenja s više razina vlasti te su na kraju i odustali. Iz Vijeća stranih investitora u kojem je okupljeno više od 40 kompanija poručuju da unatoč svemu i dalje posluju u BiH.

Međutim, traže nužne reforme. - Oni ocjenjuju da je politička nestabilnost najveća prepreka. Spremni su za reinvestiranje što su i učinili u posljednje dvije godine, kazala je Sanja Miočević iz Vijeća stranih investitora, dodavši kako strani investitori žele investirati i ostati, ali žele ubrzati promjene i reforme.

Kako je objavila Al Jazeera, jedna od promjena je uvođenje elektroničke uprave. Elektronički sustav u nekim segmentima već postoji u entitetima, ali zasebno. Međutim, objedinjena EU uprava zahtijeva objedinjena zakonska rješenja na razini FBiH, RS i Brčko Distrikta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik