Oduzeta roba teška 4,5 miliona maraka

Bez autora
Feb 04 2016

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH lani su oduzeli raznu robu vrijednu 4,5 miliona maraka, dok se u skladištima trenutno nalazi roba vrijedna oko 11 miliona maraka. Roba je najčešće oduzimana na carinskim ispostavama u Banjaluci i Sarajevu, zatim na tržnici Arizona u Brčko distriktu, Bihaću, Cazinu, Gradačcu, Mostaru, Ljubuškom i Višegradu.Kad je u pitanju vrsta oduzete robe, u 2015. godini najviše je oduzeto odjeće, obuće, duvana i duvanskih prerađevina, motornih vozila i opreme za automobile. Roba je oduzimana zbog primanja, držanja i prometa robe tamo gdje je učinjen carinski prekršaj, zatim zbog neprijavljivanja i nepravilnog korišćenja robe koja je uvezena po povlasticama.

Oduzeta roba teška 4,5 miliona marakaSlužbenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH lani su oduzeli raznu robu vrijednu 4,5 miliona maraka, dok se u skladištima trenutno nalazi roba vrijedna oko 11 miliona maraka.

Roba je najčešće oduzimana na carinskim ispostavama u Banjaluci i Sarajevu, zatim na tržnici Arizona u Brčko distriktu, Bihaću, Cazinu, Gradačcu, Mostaru, Ljubuškom i  Višegradu. Kad je u pitanju vrsta oduzete robe, u 2015. godini najviše je oduzeto odjeće, obuće, duvana i duvanskih prerađevina, motornih vozila i opreme za automobile.

- Roba je oduzimana zbog primanja, držanja i prometa robe tamo gdje je učinjen carinski prekršaj, zatim zbog neprijavljivanja i nepravilnog korišćenja robe koja je uvezena po povlasticama. Oduzeti su i akcizni proizvodi koji su bili u prometu bez nalijepljenih kontrolnih markica, te proizvodi bez vjerodostojne dokumentacije - rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Pojasnio je da roba koja je predmet carinskog prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, ima karakter privremeno oduzete robe, te da UIO ne može njom slobodno raspolagati.

- O konačnoj sudbini takve robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za nas - rekao je Kovačević i dodao da za pravosnažno oduzetu robu nadležni sud u presudi kaže šta će se s njom raditi, odnosno hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće. 

On je precizirao da se privremeno oduzeta roba najvećim dijelom nalazi u centralnom skladištu UIO u Banjaluci, istakavši da je lani Uprava organizovala brojne aukcije na kojima se ova roba prodavala.

- Trenutno se u skladištima Uprave nalazi roba vrijedna 11 miliona maraka, a vrijednost prodate robe u prošloj godini je bila oko 246.000 KM. Uništena roba vrijedjela je oko 380.000 KM i najčešće su se uništavale cigarete i alkohol - rekao je Kovačević. 

Vrijednost prodate robe pokazuje da su akcije koje organizuje UIO BiH poprilično popularne među bh. građanima jer tu mogu kupiti kvalitetne stvari po dosta povoljnijoj cijeni. Najčešće su kupovali odjeću, poput pantalona, majica i trenerki, te parfeme. Repromaterijali za poljoprivredu prodavani su najjeftinije, dok je za najviše novca, 19.131 marku, prodata korišćena štamparska mašina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik