Najpopularnije automobilske boje u 2015. godini

Bez autora
Feb 05 2016

Odsek Premaza kompanije BASF, objavio je pregled zastupljenosti tonova automobilskih boja u 2015. godini, u izveštaju o nijansama OEM automobilskih premaza za područje Evrope. Kao evropski lider na tržištu kada je u pitanju razvoj OEM premaza za automobile, BASF je izneo detaljan izveštaj o omiljenim nijansama svojih kupaca. Ovaj izveštaj tako ukazuje da u pogledu boja postoje izrazite razlike među individualnim automobilskim segmentima. Što je automobil manji, širi je spektar boja, dok je kod većih automobila naglasak na specijalnim efektima. Na području Evrope za završne premaze najviše se koristi bela boja. Od 2007. godine procenat belih vozila konstantno raste i sada iznosi 30 procenata. Zajedno sa crnom, sivom i srebrnom, ovi takoreći „bezbojni“ završni premazi prisutni su kod preko 75 procenata novih automobila. I, dok se upotreba ovog spektra poslednjih godina ne menja, došlo je do značajnih promena u upotrebi hromatskih boja.

Najpopularnije automobilske boje u 2015. godiniOdsek Premaza kompanije BASF, objavio je pregled zastupljenosti tonova automobilskih boja u 2015. godini, u izveštaju o nijansama OEM automobilskih premaza za područje Evrope.

Kao evropski lider na tržištu kada je u pitanju razvoj OEM premaza za automobile, BASF  je izneo detaljan izveštaj o omiljenim nijansama svojih kupaca. Ovaj izveštaj tako ukazuje da u pogledu boja postoje izrazite razlike među individualnim automobilskim segmentima. Što je automobil manji, širi je spektar boja, dok je kod većih automobila naglasak na specijalnim efektima.

Na području Evrope za završne premaze najviše se koristi bela boja. Od 2007. godine procenat belih vozila konstantno raste i sada iznosi 30 procenata. Zajedno sa crnom, sivom i srebrnom, ovi takoreći  „bezbojni“ završni premazi prisutni su kod preko 75 procenata novih automobila.

I, dok se upotreba ovog spektra poslednjih godina ne menja, došlo je do značajnih promena u upotrebi hromatskih boja. Na ovom planu, plava boja ističe se kao najpopularnija na evropskim putevima, bez obzira na tip automobila. Crvena i braon se takođe mogu često videti, dok je braon naročito popularna kod SUV tipa vozila, a crvena kod malih i srednjih automobila.

Kako boje nisu jedini način da se ljudi istaknu, tu su i specijalni efekti. Kod ahromatskih boja kao što su crna, srebrna, a posebno bela, pažljivo odabrani specijalni efekti mogu učiniti da se ove nijajnse ponašaju potpuno individualno.

Kao što to ističe Mark Gutjar, rukovodilac odseka za dizajn BASF-ovog sektora Premazi za region Evrope, geometrija samog vozila vizuelno se upotpunjuje bojama koje dovode do potpuno novog efekta. „Ciljana interakcija između boje i specijalnih efekata čini da boje za automobile budu složenije i raznovrsnije. Ovaj razvoj će nas pratiti i narednih godina. Nismo još iscrpeli sve mogućnosti iz spektra specijalnih efekata.“

U 2015. godini više od polovine automobila u Evropi imalo je luksuzni premaz sa metalik efektom, a njih 16 procenata bilo je sa efektom bisernog odsjaja. Gotovo jedan od tri automobila ima čist i čvrst završni premaz, uglavnom u segmentu malih automobila.

Uz analizu trenutne zastupljenosti boja na evropskom tržištu automobila, izveštaj kompanije BASF o popularnim bojama u Evropi dopunjuje Kolekciju o trendovima automobilskih boja koju na godišnjem nivou objavljuje sektor Premaza kompanije BASF. Dok Kolekcija nudi samo predviđanja po pitanju boja koje će biti zastupljene na automobilima budućnosti, ovaj izveštaj bavi se razvojem tržišta i sumira status kvo.

O kompaniji BASF

U kompaniji BASF mi stvaramo hemiju (We Create Chemistry) – i to činimo već 150 godina. Nudimo širok asortiman proizvoda od hemikalija, plastičnih masa, proizvoda za poboljšanje performansi, sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura do nafte i gasa.

Kao vodeća svetska hemijska kompanija, ujedinjujemo ekonomski uspeh sa zaštitom okoline i društvenom odgovornošću. Kroz nauku i inovacije, omogućuili smo našim klijentima iz gotovo svih industrija da ispune sadašnje i buduće potrebe društva.

Naši proizvodi i sistemska rešenja doprinose očuvanju resursa, obezbeđuju zdrave namirnice i poboljšavaju kvalitet života. Naš korporativni cilj sažeto prikazuje naš doprinos: Mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kompanija BASF je 2014. godine ostvarila prodaju u vrednosti od preko 74 milijarde evra, a krajem godine kompanija je imala oko 113.000 zaposlenih. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (AN). Dodatne informacije o kompanija BASF možete pronaći na internet stranici: www.basf.com.

BASF Premazi


BASF Premazi razvija, proizvodi i prodaje najkvalitetniji spektar inovativnih premaza za automobile, lakove za automobile i industrijske premaze kao i dekorativne boje. BASF rukovodi sedištima u Evropi, Severnoj Americi, Južnoj Americi i azijsko-pacifičkom regionu. U okviru ove mreže blisko sarađujemo sa našim kupcima širom sveta. Tokom 2014. godine, sektor Premaza ostvario je globalnu prodaju u vrednosti od skoro 3 milijarde evra. Više informacija o ovom sektoru možete naći na internet stranici www.basf-coatings.com.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik