Nova fabrika i 100 radnih mjesta

Bez autora
Feb 07 2016

Pospješivanje proizvodnje i izgradnja proizvodnih kapaciteta, koji će omogućiti nova zapošljavanja jedna je od tema kojom su se danas u Bijelom Polju bavili predsjednik Opštine, predsjednik Odbora direktora investicono-razvojnog fonda Crne Gore i direktor Atlas banke. Oni su tokom dana sa direktorom preduzeća "Franca" obišli gradilište gdje će uskoro biti završena fabrika za bezdimno sušenje mesa, koju gradi to preduzeće sa italijanskim partnerima. Ova investicija je vrijedna oko šet miliona eura i biće završena do sredine ljeta. Fabrika, prva ovakve vrste u ovom djelu Evrope, će zaposliti stotinu radnika. Njenu izgradnju podržali su Invsticiono razvojni fond sa bankom i Opštinom u iznosu od tri miliona eura po izuzetno povoljnim uslovima, dok je tri miliona eura, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, obezbijeđeno kod "Abu-dabi" fonda.

Nova fabrika i 100 radnih mjestaPospješivanje proizvodnje i izgradnja proizvodnih kapaciteta, koji će omogućiti nova zapošljavanja jedna je od tema kojom su se danas u Bijelom Polju bavili predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora investicono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević i direktor Atlas banke Đorđe Đurđić.

Oni su tokom dana sa direktorom preduzeća "Franca" Hilmijom Franca obišli gradilište gdje će uskoro biti završena fabrika za bezdimno sušenje mesa, koju gradi to preduzeće sa italijanskim partnerima.

Ova investicija je vrijedna oko šet miliona eura i biće završena do sredine ljeta. Fabrika, prva ovakve vrste u ovom djelu Evrope, će zaposliti stotinu radnika. Njenu izgradnju podržali su Invsticiono razvojni fond sa bankom i Opštinom u iznosu od tri miliona eura po izuzetno povoljnim uslovima, dok je tri miliona eura, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, obezbijeđeno kod "Abu-dabi" fonda.

Prema riječima vlasnika fabrike Hilmije Franca završeno je pedeset odsto poslova, a nakon okončanja građevinskih radova slijedi nabavka najsavremenije opreme koja će uz odgovarajući rad tržištu obezbijediti kvalitetne proizvode, kazao je Franca.

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić očekuje da fabrika značajno utiče na razvoj ne samo Bijelog Polja već i čitave regije, istovremeno najavljujući izgradnju još dvije značajne fabrike, u narednim mjesecima.

On je podsjetio da je u toku izgradnja fabrike za preradu drveta, koju gradi kompanija Pelengić, a ovih dana očekuje se nastavak izgradnje mljekare "Milk-raft" koja se kreditira sredstvima iz "Abu-dabi" fonda, koja će imati ogroman značaj za čitav region, jer će kapacitet otkupa i prerade mlijeka biti četiri puta veći nego što je ukupna prizvodnja mlijeka u Bijelom Polju, kazao je Žurić.
"Sve tri fabrike nalaze se u nedavno proglašenim biznis zonama, i svaka od njih uživa podršku države, kroz realizaciju vladine Uredbe kojom se direktno stimulišu nova radna mjesta, obezbjeđivanjem povoljnih sredstva od strane Investiciono razvojnog fonda i Ministarstva poljoprivrede, odnosno kredita od "Abu-dabi" fonda, jer su dvije od ove tri pomenute fabrike dobile po tri miliona eura iz ovog fonda", istako je predsjednik opštine.

Žurić je naglasio značaj aktivnosti u protekloj deceniji kada se Bijelo Polje, kako je kazao, pozicioniralo kao regionalni centar, sa riješenim najkrupnijim infrastrukturnim problemima, sa konturama urbane sredine koju je dobilo realizacijom dobro osmišljenih projekata.

"Investitori su to prepoznali i na kraju se došlo do efekta koji je je i bio krajnji cilj - nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i perspektiva za mlade ljude u najskorijoj budućnosti", kazao je Žurić.

Kreditori projekta, fabrike za bezdimno sušenje mesa, Investiciono razvojni fond i Atlas banka, nakon obilaska gradilišta istakli su zadovoljstvo zbog primjene potrebnih standarda za tu vrstu proizvodnje. Glavni izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić očekuje dobrefinasijske efekte projektakao i značajan broj novih radnih mjesta.

"Posebno je važno što se jedan ovakav projekat realizuje u Bijelom Polju, koje je veliki regionalni centar i kad se ova fabrika otvori tokom godine da će to značajno pospješiti dalju prizvodnju u Bijelom Polju, korišćenje svih resursa u prizvodnji mesa i svega onoga što će biti neophodno za ovakvu vrstu proizvodnje", kazao je Đurđić, dok direktor Investiciono razvojnog fonada Zoran Vukčević smatra da je posebno značajno što se radi o novom postupku proizvodnje trajnih i polutrajnih proizvoda, koji će zadovoljiti sve standarde Evropske unije, što znači da ta roba može ići i na to izuzetno probirljivo tržište.

"Investiciono razvojni fod je od početka do sada investirao 21,4 milona eura čime je finansiran 131 projekat", kazao je Vukčević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik