"Rio Tinto" traži zlato na Crnom vrhu

Bez autora
Feb 07 2016

Nakon što se u okolini Bora već "instalirala" jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija - američki "Friport Mekmoran" - koja je u okolini Bora pronašla bogata ležišta bakra i zlata, u potragu za novim ležištima ovih metala na planini Crni vrh, koja se nalazi imeđu Bora i Žagubice, uključila se i najmoćnija svetska rudarska kompanija, britansko-australijska korporacija "Rio Tinto". Prema saznanjima našeg lista, kanadska kompanija "Reservoar minerals" (REV), koja u kooperaciji sa "Friportom" radi na istraživanju okoline Bora u rejonu Čukaru Peki, ima licence i za geološka istraživanja na Crnom vrhu, ali i u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i na lokalitetu Kraljevica. Posle prvih pozitivnih rezultata, Kanađani su zaključili ugovor o formiranju zajedničke firme sa "Rio Tintom", koji će u "overu" potencijalnih rezervi bakra i zlata na tom području investirati čak 75 miliona dolara!

"Rio Tinto" traži zlato na Crnom vrhuNakon što se u okolini Bora već "instalirala" jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija - američki "Friport Mekmoran" - koja je u okolini Bora pronašla bogata ležišta bakra i zlata, u potragu za novim ležištima ovih metala na planini Crni vrh, koja se nalazi imeđu Bora i Žagubice, uključila se i najmoćnija svetska rudarska kompanija, britansko-australijska korporacija "Rio Tinto", saznaju ekskluzivno "Novosti".

Prema saznanjima našeg lista, kanadska kompanija "Reservoar minerals" (REV), koja u kooperaciji sa "Friportom" radi na istraživanju okoline Bora u rejonu Čukaru Peki, ima licence i za geološka istraživanja na Crnom vrhu, ali i u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i na lokalitetu Kraljevica.

Posle prvih pozitivnih rezultata, Kanađani su zaključili ugovor o formiranju zajedničke firme sa "Rio Tintom", koji će u "overu" potencijalnih rezervi bakra i zlata na tom području investirati čak 75 miliona dolara!

Prema dosadašnjim saznanjima, postoje ozbiljni nagoveštaji da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijalu veoma slična borskom ležištu "Čukaru Peki", gde su "Friport" i REV otkrili početni resusrs od 65 miliona tona rude iz koje je moguće dobiti oko 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, vrednosti oko 18 milijardi dolara.

Pored toga, istraživanja na ovom mestu se nastavljaju, jer tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti koja sadrži neverovatnih 50,3 grama zlata po toni rude.

Na osnovu istorijskih podataka, ali i terenskog istraživanja, ležišta "Čoka Kupjatra" i "Tilva Njagra", na Crnom vrhu, potencijalno su veoma bogata zlatom. Početna istraživanja su potvrdila prisustvo i crvenog i plemenitog metala. Sadašnje informacije ukazuju na to da je odatle moguće otkopati više od 70 tona zlata. Eksploatacijom samo tog ležišta bilo bi uposleno najmanje 250 radnika, a država Srbija bi, isključivo od ubiranja rudne rente, prihodovala 38 miliona dolara.

"Rio Tinto" je, inače, u Srbiji već pronašao najbogatije svetsko ležište litijuma - metala koji je nezamenljiva komponenta u proizvodnji hibridnih i električnih automobila - u Jadarskom basenu, kod Loznice. Prema dosadašnjim istraživanjima, tu su pronađene i značajne rezerve bora, elementa nezamenljivog u produkciji borne kiseline, koja se koristi u medicini, kozmetičkoj industriji, za proizvodnju stakla...

"Rio Tinto" namerava da u okolini Loznice otvori rudnik litijuma, a u Jadarskom basenu se, prema preliminarnim procenama, krije čak 20 odsto svetskih rezervi tog metala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik