Ina: U izdvajanju maloprodaje zaštićena radnička prava

Bez autora
Feb 09 2016

Ina je danas priopćila kako je uvođenje novog modela upravljanja maloprodajom provedeno po zakonu i u suradnji s predstavnicima radnika, pri čemu je maloprodaja ostala u Ininom vlasništvu, a radnička prava zaštićena. Inin istup reakcija je na jučerašnje tvrdnje s konferencije za novinare sindikata Nova solidarnost, prema kojima su Ini radnici zastrašeni zbog otkaza i smanjenja primanja. To je, kako se čulo na konferenciji, bilo posebno izraženo prilikom nedavnog izdvajanja maloprodaje iz sastava Ine u tvrtku Maloprodajni servisi, čime je 800 zaposlenika od početka veljače ostalo bez radnih mjesta, ostalima su osjetno smanjena radnička prava, a primanja smanjena za 30 posto. Sindikat tvrdi da je time prekršeno više zakona i sporazuma te konvencija o pravima radnika.

Ina: u izdvajanju maloprodaje zaštićena radnička pravaIna je danas priopćila kako je uvođenje novog modela upravljanja maloprodajom provedeno po zakonu i u suradnji s predstavnicima radnika, pri čemu je maloprodaja ostala u Ininom vlasništvu, a radnička prava zaštićena.

Inin istup reakcija je na jučerašnje tvrdnje s konferencije za novinare sindikata Nova solidarnost, prema kojima su Ini radnici zastrašeni zbog otkaza i smanjenja primanja.

To je, kako se čulo na konferenciji, bilo posebno izraženo prilikom nedavnog izdvajanja maloprodaje iz sastava Ine u tvrtku Maloprodajni servisi, čime je 800 zaposlenika od početka veljače ostalo bez radnih mjesta, ostalima su osjetno smanjena radnička prava, a primanja smanjena za 30 posto.

Sindikat tvrdi da je time prekršeno više zakona i sporazuma te konvencija o pravima radnika.  Ina tvrdi da je uvođenje novog modela upravljanja maloprodajom provedeno sukladno zakonu pri čemu se maloprodajno poslovanje ne izdvaja iz Ine.

"Sva maloprodajna imovina, benzinske postaje i roba na benzinskim postajama ostaju u Ininom vlasništvu te su novim modelom upravljanja samo poslovi operativnog upravljanja Ininim benzinskim poslovima predani na upravljanje tvrtki INA Maloprodajni servisi koja je u stopostotnom vlasništvu Ine. Sukladno tome i svim radnicima koji su obavljali  poslove na Ininim benzinskim postajama ponuđen je prelazak na rad u INA Maloprodajne servise", kaže se u priopćenju.

Ujedno se podsjeća da je novi model upravljanja maloprodajnom mrežom pokrenut na temelju Sporazuma kojeg su ljetos potpisala tri sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora za Inu (INAŠ - Sindikat naftne djelatnosti, Sindikat naftnog gospodarstva – SING i Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske – EKN), Radničko vijeće Ine te predstavnici INA Maloprodajnih servisa i Ine.

Svim radnicima na Ininim maloprodajnim mjestima ponuđen je prelazak u novu tvrtku unutar INA Grupe uz kontinuitet staža, materijalna prava prilagođena tržištu rada koja su još uvijek konkurentna primanjima na maloprodajnom tržištu te šestomjesečno obeštećenje razlike plaće, kažu u Ini. Dodaju da će radnici koji nisu željeli prijeći u novu tvrtku biti zbrinuti sukladno kolektivnom ugovoru, uz otpremninu znatno višu od hrvatskog prosjeka.

Bitnim u Ini smatraju i to da su se potrebna radna mjesta popunila novim zapošljavanjem kako bi se osigurao nesmetani rad svih benzinskih postaja. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik