Potpisan Memorandum o razumijevanju s Microsoftom BiH

Bez autora
Feb 09 2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti i direktor Microsofta BiH potpisali su danas, u Mostaru, Memorandum o razumijevanju između ovog ministarstva i kompanije Microsoft Bosna i Hercegovina d.o.o. Događaju su, uime ove kompanije, prisustvovali direktor za obrazovni sektor za Centralnu i Istočnu Evropu i regionalni menadžer za razvoj poslovanja u obrazovnom sektoru. U skladu s reformskim aktivnostima započetim u oblasti obrazovanja, kojima težimo stvaranju škola 21. stoljeća, kvalitetnom obrazovanju za sve i obrazovanju u funkciji evropskih integracija, opredjeljenje ovog ministarstva je pomoći školama i drugim relevantnim obrazovnim institucijama i akterima da uvedu savremene tehnologije i inovativne pristupe u obrazovnom procesu, odnosno doprinijeti poboljšanju i moderniziranju svih nivoa obrazovanja u Federacije BiH.

Potpisan Memorandum o razumijevanju s Microsoftom BiHFederalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović i direktor Microsofta BiH Omar Krivošija potpisali su danas, u Mostaru, Memorandum o razumijevanju između ovog ministarstva i kompanije Microsoft Bosna i Hercegovina d.o.o.

Događaju su, uime ove kompanije, prisustvovali direktor za obrazovni sektor za Centralnu i Istočnu Evropu Christodoulos Papaphotis i regionalni menadžer za razvoj poslovanja u obrazovnom sektoru Danijel Bačelić.

- U skladu s reformskim aktivnostima započetim u oblasti obrazovanja, kojima težimo stvaranju škola 21. stoljeća, kvalitetnom obrazovanju za sve i obrazovanju u funkciji evropskih integracija, opredjeljenje ovog ministarstva je pomoći školama i drugim relevantnim obrazovnim institucijama i akterima da uvedu savremene tehnologije i inovativne pristupe u obrazovnom procesu, odnosno doprinijeti poboljšanju i moderniziranju svih nivoa obrazovanja u Federacije BiH - kazala je ministrica Dilberović, dodavši da su IT tehnologije transformirale ljudsku stvarnost u svakom dijelu svijetu, pa tako i svakodnevnicu naših učenika koju u velikoj mjeri određuju računari, mediji, internet.

Naglasila je i da informacijske tehnologije znatno mogu poboljšati rezultate učenika i pomažu im steći određena znanja i vještine, dok roditeljima tehnologija nudi priliku da budu intenzivnije angažirani i uključeni u obrazovanje svoje djece, da prate učenički uspjeh i ostanu u bliskom kontaktu s nastavnicima.

- Sigurni smo da informacijska tehnologija može na isplativ i sveobuhvatan način preobraziti obrazovanje, na što i jeste, između ostalog, usmjerena ova obrazovna saradnja Federalnog ministarstva i Microsofta. Konačni cilj je da potaknemo sve aktere obrazovanja da kontinuirano prave korak po korak u prvcu osavremenjavanja našeg školstva, u skladu sa svojim mogućnostima i prioritetima - istaknula je ministrica Dilberović.

Slijedeći zajedničku viziju o potrebi efikasnije upotrebe informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) u obrazovanju, ovaj memorandum će obuhvatiti saradnju u vezi s provođenjem i daljnjim razvojem projekta „Škola budućnosti“ i daljnju saradnju na aktivnostima vezanim za digitalnu pismenost i računarstvo.

Ova saradnja uključuje i projekte sigurne upotrebe interneta, kao i aktivnosti koje se odnose na usavršavanje nastavnika u upotrebi IKT u nastavi, promociju dobrih praksi upotrebe IKT u nastavi među nastavnicima, školama i drugim relevantnim partnerima i institucijama te provođenje i daljnji razvoj Microsoft Skills centara na univerzitetima u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik