Dinarski krediti sve popularniji – kamata pada, rata niža

Bez autora
Feb 09 2016

Za tri dana Narodna banka odlučuje o promeni referentne kamatne stope, koja je osnova za zaduživanje u dinarima. Prošle godine ta kamata je smanjivana čak sedam puta i time omogućila da dinarski krediti budu pristupačniji. Na jednocifrenu kamatu na kredite u evrima smo se navikli, ipak na one u dinarima nismo jer su donedavno bili iznad 10 odsto. Sada banke obaveštavaju klijente da im je rata na pozajmice u domaćoj valuti niža, jer je i kamata smanjena. Na manje rate za građane i privredu direktno je uticala odluka Narodne banke da snizi referentnu kamatnu stopu. Centralna banka je od maja 2013. do oktobra 2015. spustila referentnu kamatnu stopu čak 15 puta i to sa 11,25 odsto na 4,5 odsto. Samo u toku prethodne godine ona je smanjena za tri procenta. Tome je, tvrde u Narodnoj banci, doprinela niska inflacija od 1,5 odsto krajem prošle godine.

Dinarski krediti sve popularniji – kamata pada, rata nižaZa tri dana Narodna banka odlučuje o promeni referentne kamatne stope, koja je osnova za zaduživanje u dinarima. Prošle godine ta kamata je smanjivana čak sedam puta i time omogućila da dinarski krediti budu pristupačniji.

Na jednocifrenu kamatu na kredite u evrima smo se navikli, ipak na one u dinarima nismo jer su donedavno bili iznad 10 odsto. Sada banke obaveštavaju klijente da im je rata na pozajmice u domaćoj valuti niža, jer je i kamata smanjena.Kamata mi je bila oko 12 odsto, sada se smanjila na devet odsto. Automatski mi se smanjila rata – bila je 11.000, a sada je 9.500 dinara", kaže Vladimir Jovanović.

Na manje rate za građane i privredu direktno je uticala odluka Narodne banke da snizi referentnu kamatnu stopu. Centralna banka je od maja 2013. do oktobra 2015. spustila referentnu kamatnu stopu čak 15 puta i to sa 11,25 odsto na 4,5 odsto. Samo u toku prethodne godine ona je smanjena za tri procenta. Tome je, tvrde u Narodnoj banci, doprinela niska inflacija od 1,5 odsto krajem prošle godine.

Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja NBS Ana Ivković kaže da je inflacija sa 12,9 oktobra 2012. spuštena na 2,2 odsto oktobra 2013. godine.

"Nakon toga je ona ostala na izuzetno niskom nivou. Rezultat na tom planu dao nam je prostora da snizimo referentnu kamatnu stopu", objašnjava Ana Ivković.

Smanjenje te osnovne kamate za dinarske kredite dovelo je i do veće konkurencije među 29 banaka, koje se bore za klijenate koji se poslednjih godina nisu preterano zaduživali.

"Ima sigurno više tražnje u dinarskim kreditima, pre svega, u keš kreditima jer oni postaju povoljniji. Možemo da kažemo da su banke u međuvremenu smanjivale svoje marže", kaže Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović kaže da kamatne stope nikada nisu bile niže na tržištu.

"To smanjenje odmah se odrazilo na bankarsko tržište, jer su međubankarske kamatne stope, koje su referenca za razne kreditne proizvode u dinarima koje banke nude klijentima, bilo da su za stanovništvo ili privredu – takođe pale", kaže Petrović.

Krediti u domaćoj valuti čine oko trećinu odobrenih pozajmica. Stručnjaci tvrde da ima prostora da oni budu još jeftiniji.

"Ja očekujem da postoji potencijal za porast kreditne aktivnosti, odnosno za dalje mogućnosti zaduživanja i privrede i građana. Rizici smanjivanja referentne kamatne stope u pogledu negativnog uticaja na inflaciju u smislu njenog povećanja iznad koridora koji je zacrtan monetarnom politikom NBS-a su relativno niski", kaže profesor Hasan Hanić.

A šta na to kažu u Narodnoj banci, čija je reč poslednja. "Izuzetno velike neizvesnosti su u međunarodnom okruženju i u tom smislu ono što možemo da kažemo da je sve neizvesno i da ćemo biti vrlo oprezni u donošenju odluka o referntnoj kamatnoj stopi", rekla je Ana Ivković.

Sa ovakvom kamatnom stopom dinarski krediti postaju sve konkurentniji i kreditima u evrima, čija je kamata ipak i dalje niža. Međutim, mnogi se odlučuju na zaduživanje u domaćoj valuti jer nemaju rizik od promene kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik