Postrojenja za preradu otpadnih voda u Kraljevu

Bez autora
Feb 10 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije izjavila je da je upravljanje otpadnim vodama jedan od najskupljih i najzahtevnijih podsektora životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Ona je istakla da je Srbija svesna toga koliki su zahtevi i potrebe za ulaganjima u izgradnju infrastrukture za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. U tom smislu, projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema u Kraljevu je veoma značajan za resorno ministarstvo zbog unapređenja kvaliteta životne sredine, a samim tim i kvaliteta života građana na teritoriji grada Kraljeva, ali i smanjenja zagađenja reke Ibar. Ovaj projekat nalazi na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Ministarstva u oblasti upravljanja otpadnim vodama.

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u KraljevuMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas u Kraljevu da je upravljanje otpadnim vodama jedan od najskupljih i najzahtevnijih podsektora životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Bogosavljević-Bošković je, prilikom primopredaje tehničke dokumentacije za projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema, istakla da je Srbija svesna toga koliki su zahtevi i potrebe za ulaganjima u izgradnju infrastrukture za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

U tom smislu, projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema u Kraljevu je veoma značajan za resorno ministarstvo zbog unapređenja kvaliteta životne sredine, a samim tim i kvaliteta života građana na teritoriji grada Kraljeva, ali i smanjenja zagađenja reke Ibar, objasnila je ministar.

Ona je istakla da se ovaj projekat nalazi na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Ministarstva u oblasti upravljanja otpadnim vodama, i izrazila uverenje da će za njega biti obezbeđeno finansiranje iz IPA 2017, zajedničkom saradnjom Ministarstva, EU i grada Kraljeva.

Bogosavljević-Bošković je ukazala na to da je resorno ministarstvo predložilo izradu tehničke dokumentacije do određenog nivoa kroz PPF4 projekat, i dodala da je taj proces nastavljen kroz PPF5 projekat.

Prema njenim rečima, pri izradi ove dokumentacije vodilo se računa o tome da sistemi za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda imaju što niže operativne troškove, kako bi budžeti građana bili što manje opterećeni.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da je ovo značajan i veliki projekat koji predstavlja trend u celom regionu, uz napomenu da je veoma važan aspekt zajedničke saradnje izgradnja regionalnih infrastrukturnih projekata kao što je ovaj u Kraljevu. Ukupna vrednost ovog projekta iznosiće 17,1 milion evra.

Primopredaji su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Bogosavljević-Bošković je nakon toga posetila Veterinarski specijalistički institut Kraljevo, i tom prilikom istakla da je ovo jedan od 12 instituta u Srbiji koji ima izuzetne rezultate, kompetentan i stručan kadar, adekvatnu opremu i akreditovane procedure po najvišim svetskim standardima.

Ona je navela da je tokom dugogodišnje saradnje, Evropska unija u opremu u ovom institutu uložila 300.000 evra, na čemu je Srbija izuzetno zahvalna, i dodala da taj institut raspolaže modernom laboratorijskom opremom za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i kontrolu bezbednosti hrane.

Veterinarski institut Kraljevo postiže zapažene rezultate, pre svega u borbi protiv besnila i svinjske kuge, naglasila je ministar i podsetila na to da duže od tri godine nije zabeleženo besnilo kod domaćih životinja, dok od 2010. godine nema pojave klasične kuge svinja.

Ona je istakla da su se, zahvaljujući tvining projektima sa EU, u prethodnom periodu u našoj zemlji u značajnoj meri transponovali propisi i evropski standardi u veterini i kontroli bezbednosti hrane.

Bogosavljević-Bošković je u tom kontekstu navela da je u toku projekat "Unapređenje objekata za proizvodnju hrane životinjskog porekla i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla", čija je vrednost dva miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik