Državne firme ugrožavaju budžet

Bez autora
Feb 10 2016

U decembru protekle godine zabeležen je rekordno visok deficit opšteg računa države od 83,7 milijardi dinara, čime je samo u jednom mesecu za 19 milijardi dinara nadmašen ukupan manjak u budžetu ostvaren od januara do novembra 2015, upozorava Fiskalni savet u svojoj godišnjoj analizi. Snažan rast rashoda, međutim, velikim delom potiče i od nekoliko jednokratnih obaveza koje nisu bile planirane budžetom za 2015, ali je krajem godine bilo najavljeno da će država preuzeti njihovu otplatu. Reč je o preuzimanju duga „Srbijagasa” prema NIS-u, obaveza prema vojnim penzionerima i isplati prvobitno loše planirane subvencije poljoprivredi. Ovo je ukupne rashode države povećalo za 43 milijarde dinara.

Državne firme ugrožavaju budžetU decembru protekle godine zabeležen je rekordno visok deficit opšteg računa države od 83,7 milijardi dinara, čime je samo u jednom mesecu za 19 milijardi dinara nadmašen ukupan manjak u budžetu ostvaren od januara do novembra 2015, upozorava Fiskalni savet u svojoj godišnjoj analizi.

„Snažan rast rashoda, međutim, velikim delom potiče i od nekoliko

jednokratnih obaveza koje nisu bile planirane budžetom za 2015, ali je krajem godine bilo najavljeno da će država (bez rebalansa budžeta)  preuzeti njihovu otplatu. Reč je o preuzimanju duga „Srbijagasa” prema NIS-u, obaveza prema vojnim penzionerima i isplati prvobitno loše  planirane subvencije poljoprivredi. Ovo je ukupne rashode države povećalo za 43 milijarde dinara”, piše u izveštaju Fiskalnog saveta.

Premda je uključivanje pomenutih obaveza u javni dug Republike, ovaki budžetski rashodi, prema njihovoj oceni, „zapravo predstavljaju hronični problem domaćih javnih finansija”.

Postala je uobičajena praksa da se problemi državnih preduzeća i drugih entiteta godinama „guraju pod tepih”, da bi se onda u jednom trenutku  nužno pojavili kao (neplanirani) trošak, navode u Fiskalnom savetu.

Podsećaju da su 2014. godine neplanirani rashodi budžeta dostigli 80 milijardi dinara, kada su na naplatu došli garantovani dugovi državnih preduzeća, troškovi za sanaciju propalih banaka i dokapitalizaciju Dunav osiguranja i Poštanske štedionice, a preuzet je i dug „Jata” prema dobavljačima.

„Slično će se najverovatnije ponoviti i u 2016. kad na naplatu dospeva garantovani dug RTB Bor i najavljeno preuzimanje duga Petrohemije prema NIS-u”, upozorava Fiskalni savet.  

Dodaju i to da preliminarni podaci o izvršenju budžeta Republike u januaru 2016. ukazuju na to da je zabeležen prilično veliki suficit  od 33 milijarde dinara – što je za oko 20 milijardi dinara bolji  rezultat od prošlogodišnjeg.

To je, ocenjuju posledica jednokratnih kretanja, a ne održivi trend. Privremeno su povećani prihodi od akciza, ali je i prebacivanjem prihoda od prodaje frekvencija mobilnim operaterima (12,7 milijardi dinara) u novembru 2015. za ovu godinu, ostvaren neplaniran i privremeni rast neporeskih prihoda. 

„Kad se sve uzme u obzir, veliki januarski višak na nivou Republike zapravo bio je očekivan i svakako je privremen”, zaključuju u Fiskalnom savet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik