Velike kadrovske promjene u NLB-u pred početak privatizacije

Bez autora
Feb 11 2016

Nakon što je prošlog petka iznuđenu ostavku dao njen dosadašnji direktor, Nova Ljubljanska banka dobila je u srijedu nov Nadzorni odbor. Budući da je najveća slovenska banka u 100-postotnom vlaništvu države, smisao zadnjih kadrovskih promjena obrazložio je Ljubljani predsjednik Slovenskog državnog holdinga. Taj fond zadužen je za proces privatizacije državne imovine i upravlja imovinskim portfeljem države. On je kazao da su promjene u Nadzornom odboru dio nastojanja da bi se "uravnotežio" njegov sastav pred postupke privatizacije banke koji moraju uslijediti do kraja 2017. godine. Slovenija je prije tri godine u svoj bankarski sektor, koji je bio opterećen lošim kreditima, investirala 4 milijarde eura kako bi ga sanirala, a 1,5 milijardu eura svježih sredstava dobila je tom prilikom upravo Nova Ljubljanska banka.

Velike kadrovske promjene u NLB-u pred početak privatizacijeNakon što je prošlog petka iznuđenu ostavku dao njen dosadašnji direktor Janko Medja, Nova Ljubljanska banka (NLB) dobila je u srijedu nov Nadzorni odbor iz kojega su isključeni članovi postavljeni u vrijeme mandata bivše premijerke Alenke Bratušek.

Budući da je najveća slovenska banka u 100-postotnom vlaništvu države, smisao zadnjih kadrovskih promjena obrazložio je na konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednik Slovenskog državnog holdinga (SDH) Marko Jazbec. Taj fond zadužen je za proces privatizacije državne imovine i upravlja imovinskim portfeljem države.

Jazbec  je kazao da su promjene u Nadzornom odboru dio nastojanja da bi se "uravnotežio" njegov sastav pred postupke privatizacije banke koji moraju uslijediti do kraja 2017. godine.

Slovenija je prije tri godine u svoj bankarski sektor, koji je bio opterećen lošim kreditima, investirala 4 milijarde eura kako bi ga sanirala, a 1,5 milijardu eura svježih sredstava dobila je tom prilikom upravo Nova Ljubljanska banka. Da se državna dokapitalizacija NLB-a ne bi tretirala kao nedopuštena državna subvencija, zabranjena europskom regulativom, vlada se tada obvezala da će najveću slovensku banku do kraja 2017. godine privatizirati.
Jazbec je najavio da će uskoro biti objavljen javni natječaj na kojemu će se izabrati ustanova koja će u privatizaciji pomagati kao financijski konzultant.

Sadašnja vlada Mire Cerara predlaže da NLB bude privatizirana, ali da država u njoj zadrži 25 posto dionica plus tzv. zlatnu dionicu, te da u banci nijedan drugi vlasnik ne može imati više od 25 posto dionica, što neki ekonomisti smatraju dvojbenim modelom koji će obeshrabriti potencijalne investitore.

Jazbec je prokomentirao i odluku da položaj glavnog direktora napusti Janko Medja, koji je na tom mjestu bio zadnje tri godine, a ostavku je dao prošlog petka, nakon što mu je poručeno da će u suprotnom biti smijenjen.

Kao razloge za tu odluku Jazbec je naveo da je prijašnji direktor presporo rješavao pitanje preostalih loših kredita u banci i da je u nekim poslovnim potezima išao iznad svojih ovlasti.

"Na osnovi informacija iz prošlosti i indicija, posumnjali smo u Medjin integritet i poštenje, a često su mu osobni interesi bili ispred interesa banke", kazao je Jazbec.

Bivšem direktoru NLB-a na teret se, među ostalim, stavlja i to što je s privatnom detektivskom agencijom koju vodi odvjetnik Drago Kos, nekadašnji predsjednik državnog protukorupcijskog povjerenstva (KPK) sklopio 700.000 eura vrijedan ugovor, prema kojemu je Kosova tvrtka trebala ispitati kako su nastala visoka nenaplativa potraživanja NLB-a i tko je za to odgovoran.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik