Za srpski agrar 175 miliona evra od EU

Bez autora
Feb 11 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine otvorila je prvu sednicu Odbora za praćenje IPARD II Programa, koji će srpskim poljoprivrednicima 175 miliona evra do 2020. godine. Ona je tom prilikom navela da će ove godine na raspolaganju biti 35 miliona evra, a prvi konkursi će biti objavljeni u drugoj polovini 2016. godine, pri čemu će poljoprivrednici moći da dobiju od 700.000 do 1,5 miliona evra. Ona je objasnila da je jedan od uslova sprovođenja IPARD programa uspostavljanje IPARD odbora za praćenje, koji će zajedno sa upravljačkim telom pratiti realizaciju programa. Prema njenim rečima, programom je definisan set mera koje će u prvoj fazi omogućiti finansijsku podršku sektoru poljoprivredne proizvodnje, prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda, kao i podršku diversifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim oblastima Srbije.

Za srpski agrar 175 miliona evra od EUMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković otvorila je danas prvu sednicu Odbora za praćenje IPARD II Programa, koji će srpskim poljoprivrednicima obezbediti 175 miliona evra do 2020. godine.

Bogosavljević-Bošković je tom prilikom navela da će ove godine na raspolaganju biti 35 miliona evra, a prvi konkursi će biti objavljeni u drugoj polovini 2016. godine, pri čemu će poljoprivrednici moći da dobiju od 700.000 do 1,5 miliona evra.

Ona je objasnila da je jedan od uslova sprovođenja IPARD programa uspostavljanje IPARD odbora za praćenje, koji će zajedno sa upravljačkim telom pratiti realizaciju programa.

Prema njenim rečima, programom je definisan set mera koje će u prvoj fazi omogućiti finansijsku podršku sektoru poljoprivredne proizvodnje, prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda, kao i podršku diversifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim oblastima Srbije.

Ministar je istakla da su proces evropskih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU otvorili mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj.

Ukoliko budemo efikasni i uspešno realizujemo IPARD II program sa učešćem korisnika, u narednim godinama imaćemo približno 400 miliona evra investicija u ruralni razvoj, naglasila je Bogosavljević-Bošković.

Proces akreditacije državnih institucija, koji je neophodan za realizaciju programa, biće uspešno okončan u prvoj polovini godine, najavila je ona i dodala da će to omogućiti raspisivanje prvih poziva za podnošenje prijava.

Ministar je istakla da politika ruralnog razvoja EU, čije ćemo temelje putem sprovođenja IPARD II programa zajedno postavljati u narednim godinama, predstavlja najbolji alat i rešenje za mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju naša poljoprivredna gazdinstva, a naročito ona koja obrađuju male površine u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi Srbije.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Dragan Mirković objasnio je da je za 2016. godinu opredeljeno 20 miliona evra, uz napomenu da će u ovu godinu biti preneto i neiskorišćenih 15 miliona evra iz 2015. godine. Mirković je rekao da će poljoprivrednici u početku sami finansirati investicije i da će nakon toga moći da im se refundira novac u visini od 60 do 70 odsto u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Za mlade poljoprivrednike, do 40 godina starosti, refundacija iznosi do 65 odsto, a njena visina je 70 odsto ukoliko je korisnik u planinskom području, ukazao je on. Prema njegovim rečima, u prerađivačkoj industriji povraćaj iznosi približno 50 odsto, a ako se korisnik bavi i skladištenjem otpada, može da dobije dodatnih 10 odsto.

Mirković je naveo da će u Programu IPARD država učestvovati sa 25 odsto sredstava, tako da će ukupna vrednost programa iznositi oko 230 miliona evra. Prvi pozivi za konkurse, kako je dodao, mogu se očekivati u drugoj polovini godine, a krajnji rok da se odobrena sredstva povuku jeste do 2023. godine.

Sednici su, pored članova Odbora, prisustvovali i predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Proces evropskih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU otvorili su mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD).

Evropska komisija je 20. januara 2015. godine, donela odluku o usvajanju predloga programa pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj Srbije za period 2014-2020. Odlukom Evropske komisije određena sredstva za realizaciju IPARD programa iznose 175 miliona evra.

U skladu sa Okvirnim i Sektorskim sporazumom, država koja sprovodi IPARD II program u obavezi je da obrazuje Odbor za praćenje implementacije IPARD II programa (IPARD Monitoring Committee).

IPARD Odbor za praćenje članovima pruža mogućnost da svojim predlozima i radom doprinesu ostvarivanju ciljeva IPARD II programa, čime se ujedno obezbeđuje i transparentnost sprovođenja IPARD programa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik