Srpski softver i u FBI - u

Bez autora
Feb 11 2016

Srpska IT privreda razvila je inovativne proizvode koje koristi ceo svet, ali moramo unaprediti e-upravu. Digitalna ekonomija ima veliki značaj za građane, privredu i državu, jer otvara nova radna mesta zasnovana na visokim tehnologijama, znanju i razgranatoj infrastrukturi, rekao predsednik PKS, na predstavljanju godišnje studije Svetske banke – Digitalne dividende. Srbija je u oblasti IKT visoko pozicionirana u segmentu infrastrukture i obrazovanja, ali slaba po stepenu korišćenja tih tehnologija u državnoj upravi. U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma Srbija se nalazi na visokom 77. mestu od 143 države po korišćenju IKT infrastrukture i obrazovanju, po dostupnosti digitalnih sadržaja na još boljoj 42.poziciji, a po veštinama koje su potrebne za korišćenje novih tehnologija na 55. mestu.

Srpski softver i u FBI- uSrpska IT privreda razvila je inovativne proizvode koje koristi ceo svet, ali moramo unaprediti e-upravu.

Digitalna ekonomija ima veliki značaj za građane, privredu i državu, jer otvara nova radna mesta zasnovana na visokim tehnologijama, znanju i razgranatoj infrastrukturi, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na predstavljanju godišnje studije Svetske banke – Digitalne dividende.

Srbija je u oblasti IKT visoko pozicionirana u segmentu infrastrukture i obrazovanja, ali slaba po stepenu korišćenja tih tehnologija u državnoj upravi. U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma Srbija se nalazi na visokom 77. mestu od 143 države po korišćenju IKT infrastrukture i obrazovanju, po dostupnosti digitalnih sadržaja na još boljoj 42.poziciji, a po veštinama koje su potrebne za korišćenje novih tehnologija na 55. mestu, objasnio je Čadež.

Ono što kvari rejting, kako je rekao, jeste nedigitalizovana državna uprava. Po stepenu korišćenja IKT u državnoj upravi Srbija zauzima tek 111. mesto, dok smo po upotrebi u poslovanju - u međusobnoj komunikaciji kompanija i preduzeća sa državnom upravom tek na 126. poziciji. Rešenje je, smatra predsednik PKS, intenzivniji razvoj e-uprave, na čemu je država počela da ozbiljno radi, zaokruživanje zakonodavnog okvira i unapređenje infrastrukture koja će obezbediti  viši nivo elektronske uprave.

Čadež je podsetio da je srpska IT privreda razvila inovativne proizvode u oblasti digitalne medicine, u građevinskoj industriji, i drugim granama, koje koristi ceo svet. Razvojni centar Majkrosofta, jedan od tri u svetu, takođe je u Srbiji, što je dokaz sposobnosti našeg IKT sektora.

I PKS, jača kadrovske i informatičke kapacitete, uvodi nove onlajn usluge i pomaže privredi da ojača svoje resurse i više koristi  elektronske servise, rekao je predsednik PKS. Komora, da bi pomogla domaćem poslovnom sektoru nudi elektronske servise kao što su portal  Poslovanje.rs, izdavanje bonitetnih izveštaja, baza ponude i tražnje, baza međunarodnih tendera i drugi, a u planu su i nove usluge kao što su Video tutorijali, Vebinari i E- learning, Biz planer.

Da su srpski „softveraši” poznati u svetu potvrdio je i Dušan Stojanović, direktor Direkcije za eUpravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji je naglasio da su  IT stručnjaci iz Srbije pravili softver koji prepoznaje otiske prstiju, a koristi ga američki FBI.Izvoz srpskog softvera premašio je izvoz maline, dodao je Stojanović.

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen izjavio je da je ta institucija spremna da pomogne Srbiji kako bi u narednih 4-5 godina imala više koristi od primene novih tehnologija, ali i da bi zemlja sa ekonomije koju pokreće državni sektor prešla na onu koju pokreće privatni sektor.

Zemlje koje više ulažu u digitalne tehnologije ostvaruju veći rast, povećava se broj korisnika digitalnih tehnologija, što donosi veće šanse, ali mnogi i dalje nemaju mogućnost da pristupe tim tehnologijama. Izveštaj Svetske banke pokazao je da ulaganje u telekomunikacije i liberalizacija tržišta nisu dovoljni za napredak, i države moraju da nastave da ulažu u obrazovanje, objasnio je šef Svetske banke u Srbiji.

Verheijen je pohvalio Srbiju za ulaganje u e-government strategiju koja je jedan od preduslova za širu upotrebu novih tehnologija. Kao dobar primer, naveo je uvođenje mogućnosti onlajn registracije novorođenih beba, što je, prema njegovim rečima, projekat koji će smanjiti troškove i vreme koje roditelji treba da provedu po šalterima pokušavajući da prijave svoje dete. Sada će to moći da urade iz svojih domova. Dobar primer su, dodao je, i elektronske građevinske dozvole.

Svetski izveštaj o razvoju 2016 – Digitalna dividenda, predstavio je Deepak Mishra, direktor na projektu Svetskog izveštaja o razvoju. Izveštaj je najvažnija godišnja studija Svetske banke, koja se radi od 1979. godine. Svake godine se usredsređuje na jednu temu značajnu za globalni razvoj. Ove godine izveštaj pokušava da rasvetli pitanje uticaja modernih tehnologija na siromašne širom sveta.

 „Svetski izveštaj o razvoju 2016“ dokumentuje snažan uticaj novih tehnologija na podsticaj privrednog rasta, otvaranje novih mogućnosti i poboljšanje usluga. Uz to se pokazuje kako te tehnologije transformišu navedene oblasti. Takođe, izveštaj ukazuje da je potrebno da zemlje rade na poboljšanju zakonodavstva kako bi se firme što više povezivale i međusobno takmičile, da se ljudi obučavaju tako da odgovore potrebama novih tehnologija kao i da institucije budu odgovorne da se sve to obezbedi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik