Jeftiniji krediti podižu privredu

Bez autora
Mar 03 2016

Snižavanje kamatnih stopa na kredite Investiciono-razvojne banke RS predstavlja dobar potez, a dodatnu korist privrednici bi od njega mogli imati ukoliko izazove i lančano pojeftinjenje zajmova koje odobravaju komercijalne banke, ocijenili su privrednici i ekonomski analitičari.Jeftinije zaduživanje jedan su od važnih uslova za podsticanje investicija i povećanje konkurentnosti domaćih preduzeća, jer malo privrednika u Srpskoj mogu finansirati bilo koji značajniji projekat, proširenje biznisa ili nabavku nove opreme iz vlastitih izvora.

Jeftiniji krediti podižu privreduSnižavanje kamatnih stopa na kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS predstavlja dobar potez, a dodatnu korist privrednici bi od njega mogli imati ukoliko izazove i lančano pojeftinjenje zajmova koje odobravaju komercijalne banke, ocijenili su privrednici i ekonomski analitičari.

Jeftinije zaduživanje jedan su od važnih uslova za podsticanje investicija i povećanje konkurentnosti domaćih preduzeća, jer malo privrednika u Srpskoj mogu finansirati bilo koji značajniji projekat, proširenje biznisa ili nabavku nove opreme iz vlastitih izvora.

Najniže kamatne stope na tržištu privrednicima nudi IRB RS koja je na osnovu odluke Vlade RS dodatno snizila kamatu privredi za pola procenta kako bi bio podstaknut razvoj i investicije. Kamata je snižena za sve kreditne linije koje obuhvataju zajmove za početne poslovne aktivnosti, mikrobiznis u poljoprivredi, preduzetnike i preduzeća, poljoprivredu te liniju namijenjenu malim i srednjim preduzećima koja se finansira novcem Svjetske banke. Pored toga mladim preduzetnicima je kamata snižena za dodatnih 0,3 odsto.

Privredna komore RS pozdravila je snižavanje kamatnih stopa na kredite privredi koja zbog skupih zajmova godinama trpi posljedice.

- Visoka cijena zaduživanja utiče na konkurentnost domaćih firmi koje gube trku u nastupu na drugim tržištima jer zbog visokih cijena proizvoda ne mogu konkurisati inostranim firmama koje se mogu zadužiti po znatno povoljnijim cijenama - kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodaje da su generalno kamatne stope još previsoke.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac smatra da bi pad kamata na kredite IRB-a moglo izazvati lančano smanjenje kamatne stope u komercijalnim bankama.

- Može se očekivati pad kamatnih stopa u svim bankama pa bi značajne benefite mogli imati svi privrednici, a ne samo oni koji ispunjavaju uslove da se zadužuju putem IRB-a. Potez IRB-a će privrednicima značajno smanjiti troškove poslovanja jer su kamate bitna stavka u bilansu svake firme. Vjerovatno će mnogi privrednici iskoristiti ovo smanjenje da se zaduže kod IRB-a po povoljnijim uslovima kako bi zatvorili ranije dugove - smatra Radivojac i dodaje da se značaj IRB-a ogleda i u tome što se prema njoj ravnaju i komercijalne banke koje bi u suprotnom insistirale na previsokim kamatnim stopama i po cijenu nekonkurentnosti privrede.

IRB RS je od osnivanja 2008. do kraja 2015. godine putem kredita plasirala 1,36 milijardi KM čime je podržala 9.045 projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik