Poslovna klima na uzlaznoj putanji

Bez autora
Mar 06 2016

Indeks poslovne klime za BiH, koji izračunava Austrijska kontrolna banka, porastao je skoro tri puta u posljednje dvije godine, a glavni razlog je poboljšanje trenutne poslovne klime i rast očekivanja investitora.Indeks poslovne klime je jedinstven instrument koji pruža povjerljive informacije iz perspektive osobe koja investira u konkretnu zemlju, jer banka ove indekse prikuplja direktno od investitora koji imaju iskustva u zemljama ovog regiona. Generalni indeks poslovne klime za centralnu i istočnu Evropu ostao u periodu od oktobra do novembra 2015. godine na nivou od 84,9 bodova i pokazuje trend stagnacije poslovne klime ovog regiona.

Poslovna klima na uzlaznoj putanjiIndeks poslovne klime za BiH, koji izračunava Austrijska kontrolna banka, porastao je skoro tri puta u posljednje dvije godine, a glavni razlog je poboljšanje trenutne poslovne klime i rast očekivanja investitora.

Indeks poslovne klime je jedinstven instrument koji pruža povjerljive informacije iz perspektive osobe koja investira u konkretnu zemlju, jer banka ove indekse prikuplja direktno od investitora koji imaju iskustva u zemljama ovog regiona.

Generalni indeks poslovne klime za centralnu i istočnu Evropu ostao u periodu od oktobra do novembra 2015. godine na nivou od 84,9 bodova i pokazuje trend stagnacije poslovne klime ovog regiona zbog negativne klime u Rusiji i zategnutih odnosa Moskve i Zapada.

Ipak, investitori mnogo povoljnije nego ranije ocjenjuju klimu za poslovanje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji koje su na najnovijoj listi znatno napredovale. Prema ovom pokazatelju, u BiH se može očekivati umjereno pozitivan rast privrede u drugoj polovini godine, jer je, s obzirom na trenutne tendencije, pozicionirana u prvom dijelu tabele koja obuhvata centralnoevropske zemlje.

BiH se među 12 centralnoevropskih zemalja nalazi na diobi petog mjesta sa Slovačkom sa 28 bodova. Prema listi, koju je sačinila Austrijska kontrolna banka, ispred su Češka, Rumunija, Poljska i Srbija, dok lošiju poslovnu klimu imaju Mađarska, Slovenija, Bugarska, Hrvatska, Rusija i Ukrajina.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić smatra da je na poboljšanje poslovne klime u BiH značajno uticao proces približavanja Evropskoj uniji i mjere koje su sprovedene na tom putu i rasterećenja privrede.

- Vrlo važan korak je pojednostavljenje procesa osnivanja firme i formiranje jednošalterskog sistema koje je uticalo na rast povjerenja investitora. Na poboljšanje uslova poslovanja značajno je uticalo i jačanje pravne sigurnosti, jer su Vlada RS i vlasti na lokalnom nivou pružali znatnu podršku stranim firmama koje su se pojavljivale na našem tržištu - smatra Vidić.

Austrijska kontrolna banka objavljuje četiri puta godišnje indeks poslovne klime u centralnoj i istočnoj Evropi i za te potrebe ispituje 400 rukovodećih kadrova u preduzećima čija se sjedišta za centralnu i istočnu Evropu nalaze u Austriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik