Preduzetnici ključni činioci ekonomske politike

Bez autora
Mar 06 2016

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije izjavio je da je država potpuno usmerena ka tome da projekat "Godina preduzetništva" bude uspešan, zbog čega je Vlada planirala da menja čak 40 zakona kako bi popravila poslovno okruženje. On je ukazao na to da neće biti zloupotreba kada je reč o podršci za preduzetnike u okviru ovog projekta, jer će ceo proces biti transparentan.Ocenio je da će se na taj način manifestovati poverenje između privrede i države, pri čemu će podaci o tome koja kompanija je u okviru nekog od programa dobila novac države, koliki iznos, za koju namenu, kao i koji su rokovi realizacije biti javni i svima dostupni. Prema njegovim rečima, svi podaci će biti objavljeni na portalu godina preduzetništva.

Preduzetnici ključni činioci ekonomske politikeMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je država potpuno usmerena ka tome da projekat "Godina preduzetništva" bude uspešan, zbog čega je Vlada planirala da menja čak 40 zakona kako bi popravila poslovno okruženje.

Sertić je u izjavi za agenciju Tanjug ukazao na to da neće biti zloupotreba kada je reč o podršci za preduzetnike u okviru ovog projekta, jer će ceo proces biti transparentan.

On je ocenio da će se na taj način manifestovati poverenje između privrede i države, pri čemu će podaci o tome koja kompanija je u okviru nekog od programa dobila novac države, koliki iznos, za koju namenu, kao i koji su rokovi realizacije biti javni i svima dostupni.

Prema njegovim rečima, svi podaci će biti objavljeni na portalu godina preduzetništva.

Jedna od novina, kako je istakao, jeste da preduzetnici predlože sami šta misle da država može da uradi u smislu kreiranja finansijskih politika podrške. U tu svrhu, deo novca će biti odvojen za bespovratnu pomoć, a deo za kredit, pri čemu će se u prvih šest meseci prikupljati informacije, a oni predlozi koji budu najzanimljiviji biće implemetirani, objasnio je ministar.

On je naveo da se "Godina preduzetništva" zasniva na tri stuba, i to na unapređenju poslovnog okruženja, direktnoj podršci preduzetnicima i razvoju preduzetničkog duha.

Sertić je rekao da je planirano skraćenje administrativnih procedura, uvođenje elektronskih obrazaca, nastavak borbe protiv sive ekonomije, ali i unapređenje infrastrukture u opštinama.

Drugi segment godine preduzetništva ima dva elementa – finansijski i nefinansijski, s tim što će država pomoći, ali će uključiti i regionalne razvojne agencije i Privrednu komoru Srbije, kako bi preduzetnici svuda u zemlji imali podršku, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, postoji program koji je namenjen početnicima koji nemaju firmu već samo dobru ideju, kao i oni takozvani startapovi koji rade do dve godine, a kojima je od suštinske važnosti da imaju savetnika koji bi im predočio dobre ideje za posao.

Takođe, kako je dodao, pripremljen je i ozbiljan set finansijske podrške, pri čemu će u fokusu biti žene i mladi koji bi mogi da računaju na grantove do 50 odsto iznosa za opremu, ulaganja i sredstva za posao.

Programi postoje i za kompanije koje već posluju, podsetio je on i dodao da one mogu da računaju na 25 odsto bespovratne pomoći od države, a za ostalo će biti moguće da dobiju povoljan kredit za koji će garantovati mašinom koju su kupili, uz samostalno učešće od pet odsto.

Sertić je naveo da je u planu program za podršku firmi u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, turizmu, a planirana je i pomoć u vidu organizovanog izlaska na međunarodne sajmove.

Ministar je, kada je reč o razvoju preduzetničkog duha, istakao da je pre svega akcenat na edukaciji, uz napomenu da ovaj projekat podržavaju i EU, Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj i druge finansijske institucije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik