33 programa pomoći preduzetništvu u 2016.

Bez autora
Mar 08 2016

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije podsetio je danas na to da je Vlada za realizaciju programa podrške preduzetništvu opredelila 16,06 milijardi dinara, od čega je 4,4 milijarde bespovratnih sredstava.On je na otvaranju dvodnevnog TAIEX seminara o Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća – COSME istakao da Vlada želi da u narednom periodu posebnu pažnju posveti preduzetništvu. Podsetio na to da je Srbija 10. novembra 2015. godine potpisala Sporazum sa EU o učešću u pomenutom programu, čime je stečeno pravo korišćenja finansijskih sredstava iz tog programa, uz napomenu da je Sporazum zvanično stupio na snagu 1. januara ove godine.

33 programa pomoći preduzetništvu u 2016.Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić podsetio je danas na to da je Vlada za realizaciju programa podrške preduzetništvu opredelila 16,06 milijardi dinara, od čega je 4,4 milijarde bespovratnih sredstava.

Sertić je na otvaranju dvodnevnog TAIEX seminara o Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća – COSME istakao da Vlada želi da u narednom periodu posebnu pažnju posveti preduzetništvu.

On je podsetio na to da je Srbija 10. novembra 2015. godine potpisala Sporazum sa EU o učešću u pomenutom programu, čime je stečeno pravo korišćenja finansijskih sredstava iz tog programa, uz napomenu da je Sporazum zvanično stupio na snagu 1. januara ove godine.

To se, kako je objasnio, poklopilo i sa početkom projekta "Godina preduzetništva“, koji je usmeren ka jačanju poslovanja i unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kao značajnog pokretača ekonomskog razvoja zemlje.

Prema njegovim rečima, podrška preduzetništvu u okviru te inicijative obuhvatiće mere finansijske i nefinansijske podrške.

Ministar je precizirao da se “Godina preduzetništva” zasniva na tri osnovna stuba, i to na unapređenju poslovnog okruženja, razvoju preduzetničkog duha i unapređenju finansijske podrške preduzetnicima, čime će se omogućiti unapređenje pristupa izvorima finansiranja za osnivanje, rast i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Tako će u ovoj godini biti realizovana 33 programa pomoći tom segmentu domaće ekonomije, s tim što nije reč samo o novim projektima koji su namenjeni preduzetnicima, već o novoj koncepciji života u Srbiji, podvukao je Sertić.

Program COSME, kako je naveo, pružiće dodatne mogućnosti za poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da je Srbija u fazi transformacije privrede, pri čemu su postignuta značajna dostignuća u reformi javnog sektora, restrukturiranju preduzeća i finansijama. Benedikt je rekao da je za Uniju sada ključni momenat u razvoju Srbije, i ponovio da EU podržava Srbiju u ovom delu reformi i transformacije, ne samo kroz ekspertsku pomoć, već i finansijskim sredstvima.

COSME je program EU za konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća, sa budžetom od 2,3 milijarde evra od 2014. do 2020. godine.

Ovaj program pruža podršku pomenutim preduzećima kada je u pitanju olakšan pristup izvorima finansiranja, internacionalizaciji i pristupu stranim tržištima, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanje kulture preduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik