Rast auto-industrije važan činilac privrednog razvoja

Bez autora
Mar 21 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ukazala je na značaj razvoja auto-industrije za privredni rast zemlje, uz ocenu da u narednom periodu možemo očekivati još bolje rezultate te privredne grane. Ona je, otvarajući regionalni forum o trendovima u automobilskoj industriji “Autoforum 2016“, istakla da je za našu zemlju veoma bitno da svake godine auto-industrija beleži prosperitet. Svesni smo toga da je ta vrsta industrije izuzetno važna jer omogućava pokretanje i rast svih drugih grana, koje proizvode razne komponente, podvukla je ona. Ona je naglasila da je za državu od ključnog značaja da automobili budu bezbedni, ekološki prihvatljivi i da troše sve manje goriva. Takođe, kako je dodala, od vitalnog interesa jeste i bezbednost vozača i puteva, koji treba da budu po evropskim standardima. Prema njenim rečima, bezbedan automobil i rast auto-industrije pitanje je kompletnog privrednog razvoja naše zemlje i na to možemo da utičemo, kao i na bezbednost puteva.

Rast auto-industrije važan činilac privrednog razvojaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ukazala je danas na značaj razvoja auto-industrije za privredni rast zemlje, uz ocenu da u narednom periodu možemo očekivati još bolje rezultate te privredne grane.

Mihajlović je, otvarajući regionalni forum o trendovima u automobilskoj industriji “Autoforum 2016“, istakla da je za našu zemlju veoma bitno da svake godine auto-industrija beleži prosperitet.

Svesni smo toga da je ta vrsta industrije izuzetno važna jer omogućava pokretanje i rast svih drugih grana, koje proizvode razne komponente, podvukla je ona. Ona je naglasila da je za državu od ključnog značaja da automobili budu bezbedni, ekološki prihvatljivi i da troše sve manje goriva.

Takođe, kako je dodala, od vitalnog interesa jeste i bezbednost vozača i puteva, koji treba da budu po evropskim standardima. Prema njenim rečima, bezbedan automobil i rast auto-industrije pitanje je kompletnog privrednog razvoja naše zemlje i na to možemo da utičemo, kao i na bezbednost puteva.

Mihajlović je navela da država čini sve što je u njenoj moći da se putevi održavaju na kvalitetniji i drugačiji način nego što se to činilo pre 10 godina.

Kroz našu zemlju je tokom prošle godine prošlo 37 miliona automobila, za dva miliona više nego 2014. godine, prenela je ona i ocenila da je to dobro za Srbiju koja se prepoznaje kao država koja se vraća na mapu regionalnog povezivanja.

Mihajlović je istovremeno izrazila očekivanje da će se nastaviti trend rasta broja vozila koja prolaze kroz našu zemlju.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da je auto-industrija ključna privredna grana u Nemačkoj, gde kompanije u ovom sektoru proizvode svake godine šest miliona automobila u Nemačkoj i dodatnih pet miliona van zemlje.

Ta industrija, kako je precizirao, prihoduje 11 odsto BDP-a i zapošljava 700.000 radnika, a najvažnije je to što godišnje daje priliku da se 40.000 mladih obučava u ovoj privrednoj grani. Prema njegovim rečima, izazovi auto-industrije jesu energetska efikasnost, bolja primena IT tehnologije, ali i bezbednost vozila.

Automobilska industrija važan je element nemačke privredne saradnje sa Srbijom, ukazao je Ditman i podsetio na to da su nemačke kompanije iz tog sektora investirale u Srbiji više od 100 miliona evra i otvorile 11.000 radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik