FIPA: U 2016. 900 miliona KM investicija

Bez autora
Apr 05 2016

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH izjavio je da FIPA ima zadatak da u 2016. privuče oko 900 miliona KM stranih investicija i nada se da će uspjeti da ga ostvare, pa čak da privuku i više od toga jer imaju dosta najavljenih novih investitora.No, jedna od osnovnih barijera na koje nailaze strani investitori u BiH su komplikovana administracija i problemi kod odbijanja raznih dozvola, kako dozvola za početak poslovanja, tako i građevinskih i okolinskih dozvola. Nejasna pravna regulativa također je veliki problem, jer strani investitor često ne zna koji je organ nadležan za koju dozvolu.

FIPA: U 2016. 900 miliona KM investicijaDirektor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić izjavio je jučer u Sarajevu da FIPA ima zadatak da u 2016. privuče oko 900 miliona KM stranih investicija i nada se da će uspjeti da ga ostvare, pa čak da privuku i više od toga jer imaju dosta najavljenih novih investitora.

No, jedna od osnovnih barijera na koje nailaze strani investitori u BiH su komplikovana administracija i problemi kod odbijanja raznih dozvola, kako dozvola za početak poslovanja, tako i građevinskih i okolinskih dozvola. Nejasna pravna regulativa također je veliki problem, jer strani investitor često ne zna koji je organ nadležan za koju dozvolu.

- Doing business kaže da treba 36 dana da se u FBiH registruje preduzeće. Iako zakon kaže da je dobijanje PDV broja obavezno u roku od 15 dana, nažalost to u praksi nije tako, pa se desi da se čeka po 30 i više dana.

Imamo i primjer da je strani investitor, zbog neutvrđivanja nadležnosti organa koji je dužan za izdavanje dozvole, čekao više od četiri godine za dobijanje te dozvole. Srećom, nije odustao jer BiH ima i dalje relativno dobre uslove za poslovanje, kazala je Maida Bećirović, pomoćnica direktora FIPA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik