EPS ulaže u modernizaciju

Bez autora
Apr 06 2016

„Elektroprivreda Srbije“ počela je transport odlagača za novi sistem otkopavanja BTO za Polje „C” Rudarskog basena „Kolubara”, u okviru projekta unapređenja zaštite životne sredine. Novi odlagač je značajna investicija za rudarski sektor EPS-a i vredan je skoro 15 miliona evra. Ovaj odlagač urađen je kompletno po svim evropskim standardima da bi se bolje zaštitili zdravlje ljudi, životna sredina i radnici na kopovima i to ga razlikuje od ostalih na kopovima „Kolubare“ i „Kostolca“. Nova mašina označava novu eru u EPS-u i simbol da je modernizacija opreme u elektroprivredi uveliko započela i da EPS ima budućnost. Ceo sistem biće kompletiran krajem godine i deo je paketa A u projektu „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”.

EPS ulaže u modernizaciju„Elektroprivreda Srbije“ počela je transport odlagača za novi sistem otkopavanja BTO (bager-traka-odlagač) za Polje „C” Rudarskog basena „Kolubara”, u okviru projekta unapređenja zaštite životne sredine.

 - Novi odlagač je značajna investicija za rudarski sektor EPS-a i vredan je skoro 15 miliona evra. Ovaj odlagač urađen je kompletno po svim evropskim standardima da bi se bolje zaštitili zdravlje ljudi, životna sredina i radnici na kopovima i to ga razlikuje od ostalih na kopovima „Kolubare“ i „Kostolca“. Nova mašina označava novu eru u EPS-u i simbol da je modernizacija opreme u elektroprivredi uveliko započela i da EPS ima budućnost - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

Ceo sistem biće kompletiran krajem godine i deo je paketa A u projektu „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”.

Pored odlagača, paket „A” sadrži i nabavku i montažu rotornog bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, sistema tračnih transportera i napajanje električnom energijom.

U okviru prvog „zelenog” projekta u JP EPS je i nabavka sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja i odlagača za međuslojnu jalovinu za ugljenokop „Tamnava-Zapadno polje”.

Ceo projekat vredan je 181 milion evra, finansira se kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (80 miliona evra), nemačke Razvojne banke (KfW) (65 miliona evra), uz pomoć Vlade Nemačke (9 miliona evra) i uz učešće „Elektroprivrede Srbije” (27 miliona evra) .

Ovim projektom unaprediće se tehnologija otkopavanja uglja i obezbediti  ujednačen kvalitet lignita iz RB „Kolubara”, iz kojeg se u termoelektranama u Obrenovcu proizvodi više od polovine električne energije za tržište Srbije, navodi se u saopštenju "Elektroprivrede Srbije".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik